Vukovi zaklali 10 ovaca

0

FOČA – Na imanju Slobodana i Vidosave Radović u fočanskom selu Vojinovići vukovi su noćas zaklali 10 ovaca.
Od stotinjak ovaca, koliko Radovići posjeduju, vukovi su napali izdvojeno stado od 40 ovaca koje su ovih dana trebale da se ojagnje, pa je šteta još veća i procjenjuje se na više od 5.000 KM.

Vidosava /70/ i Slobodan /75/ pričaju da ništa nisu čuli i da su stravičan prizor u toru zatekli jutros kada su krenuli da nahrane ovce.

„Kad se tačno desilo i koliko je vukova bilo ne znam. Kad sam ustao, imao sam šta da vidim. Deset mrtvih ovaca, a i ovih sedam što su naklane neće moći preživjeti“, priča Slobodan.

Vojinovići su planinsko selo u blizini Nacionalnog parka „Sutjeska“.

U istom ovom toru u kojem su vukovi zaklali ovce, prije dvije godine lovci su odstrijelili krvoločnu mečku koja je mjesecima harala tim krajem nanoseći štetu Radovićima i njihovim komšijama.

Prošle godine, pričaju Radovići, medvjed im je zaklao vola.

„Mi ovdje uvijek stradamo. Svake godine nalijeću i ubijaju stoku, ali ovoliko štete nikada nije bilo“, kaže Vidosava.

Slobodan dodaje da su do sada zvijeri u jednom napadu ubijale najviše do šest grla.

„DŽungla je ovo, tu je nacionalni park, tu goje medvjede i vukove. I sada ću zvati park da odvezu ubijene ovce kojima će nahraniti zvijeri“, rekao je Slobodan.

Štetu je fotografisao i prijavio opštinskom resoru za poljoprivredu.

Prema opštinskoj odluci, nadoknada za štetu od vuka, s obzirom na to da nije zakonom zaštićena životinja, isplaćuje su u visini od 30 odsto, dok republičke institucije ne učestvuju u nadoknadi ove vrste štete.

Na dio odštete za vola ubijenog prošle godine, koji isplaćuje resorno ministarstvo u Vladi Srpske, još čekaju, dok su opština i Šumsko gazdinstvo svoju obavezu izmirili.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare