Vujičić: Stanje se popravlja, potrebno okrenuti se privredi

1

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić izjavio je da je epidemija virusa korona uticala na otpuštanje radnika zbog smanjenja obima posla, ali da se stanje popravlja i da je potrebno okrenuti se privredi, kako bi se spasila ekonomija BiH.

On je naveo da je od 19. marta zaposleno 8.200 lica za kojima postoji potražnja u određenim oblastima, ali da time nisu zadovoljni jer tendencija smanjena broja nezaposlenih nije u istom procentu kao prošle godine kada nije bilo pandemije.

„Odmah je zaustavljen sektor turizma koji je najpogođeniji, turistička sezona je bila zaustavljena. U zadnje vrijeme otvorili su se hoteli, ali nije bilo ni blizu potrebe za radnicima kao što je to ranije bilo. Prihod u turizmu je ostvaren u procentu odo ko 30 odsto“, rekao je Vujičić za N1.

On je dodao da je prerađivačkoj industriji došlo do otpuštanja, a uslužne djelatnosti su bile potpuno zaustavljene.

„Sada su radnje otvorene, Vlada je pokrila troškove i isplatila plate, došlo je do određenih poreskih olakšica prema tim subjektima koji nisu radili. Stanje se popravlja, ali nismo zadovoljni“, rekao je Vujičić.

On je dodao kako će trebati mnogo vremena da se stanje vrati u normalu jer je i kretanje roba u Evropi ograničeno, a granice su djelimično otvorene.

„Sve to utiče na privredu. Siguran sam da ćemo se morati navići na ovaj način rada i naučiti živjeti s koronom. Ne može se život zaustaviti. Moramo se okrenuti privredi i pomoći njoj i radnicima kako bi spasili ekonomiju u BiH“, zaključio je direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Kako to mislis da se stanje popravlja?

Kako to mislis da ces pomoci privrednicima i zaposlenim kad se ni pripravnicki ne moze bez stele dobiti?

O cemu pricas?