Vratiti proces traženja nestalih na entitetski nivo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Regionalne koordinacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Mirko Vranić najavio je mogućnost pokretanja inicijative da proces traženja nestalih bude vraćen na entitetski nivo zbog lošeg rada Instituta za nestala lica BiH, koji nije odgovorio zakonskim obavezama i funkciji.

Vranić je podsjetio da se srpske porodice od početka procesa traženja nestalih lica u BiH suočavaju sa opstrukcijom koju kontinuirano provodi član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH i nekadašnji predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih Amor Mašović.

“To potvrđuje i njegova obmana posljednje identifikacije u Banjaluci kada je javno izjavio da nije dužan da o tome informiše ni institucije ni organizacije koje štite interese porodica nestalih”, rekao je Vranić.

Mašović je na taj način, kaže Vranić, pogazio osnivački akt Instituta za nestala lica BiH, prema kojem je, kao jedan od direktora dužan da sarađuje sa svim institucijama, a posebno da pruža podršku porodicama nestalih lica i njihovim organizacijama.

Vranić je izrazio nezadovoljstvo i radom predstavnika Republike Srpske u Upravnom odbor, Kolegijumu direktora i Savjetodavnom odboru Instituta, navodeći kao ilustraciju za njihov nerad i pasivnu ulogu činjenicu da u ovoj godini nije identifikovan nijedan Srbin koji je stradao na području Sarajeva.

“Poražavajuća je i činjenica da je u prošloj godini obavljena identifikacija devet lica srpske nacionalnosti sa područja Bratunca i Srebrenice, gdje su i patolog i tužilac bili Bošnjaci, koji su u propratnom pismu napisali da se ne zna uzrok smrti tih Srba”, dodao je Vranić.

On je upozorio da je riječ o klasičnom prikrivanju ratnog zločina, što je veoma opasno za proces traženja nestalih lica, ali i za pomirenje među narodima u BiH.

“Dugo i uporno insistiramo da srpske žrtve obdukuju srpski patolozi u prisustvu sudija, tužilaca i vještaka iz reda srpskog naroda, tako da se tačno i objektivno može utvrditi uzrok smrti i, ukoliko ima elementa ratnog zločina, da se odgovorni privedu licu pravdi, pa makar se istraga povela i protiv NN lica”, rekao je Vranić.

On smatra da tijela srpskih žrtava koja su predmet ekshumacija moraju biti dopremljena u neku od tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj, i da se tu identifikuju, nakon čega bi bile na dostojanstven način ispraćene i predate porodicama, a ne da ih kao do sada odvoze u Visoko, Sanski Most ili Tuzlu.

“Dosta je bilo ponižavanja srpskih porodica nestalih”, poručio je predsjednik Regionalne koordinacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije.

Na području Sarajeva još se traga za 298 Srba, nestalih tokom rata u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments