Vraćene ukradene kosti praistorijskog medvjeda

0

Na Međunarodni dan muzeja, 18. maja, u muzeju Orlovača u Sumbulovcu kod Pala biće izloženi svi paleontološki nalazi, kao i kosti praistorijskog medvjeda koje se poslije 12 godina ponovo mogu vidjeti, rekao je Srni samostalni stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

Samardžić je istakao da su kosti praistorijskog medvjeda poslije 12 godina ponovo kod njih, nakon što su ukradene u maju 2009. godine, naglasivši da je njihova vrijednost neprocjenjiva jer je riječ o eksponatima koji su po očuvanosti i veličini među najvećim u svijetu.

„Kosti praistorijskog medvjeda su vraćene u muzej Orlovača, očišćene i adekvatno zaštićene, jer su neke pretrpjele manja oštećenja zbog neadekvatnog rukovanja i transporta“, rekao je Samardžić, dodajući da su čišćenje i zaštitu kostiju radili članovi Speleološko-ekološkog društva „Orlovača“.

On je dodao da ga je kontaktirala policija u aprilu da pogleda da li su to ukradene kosti koje su nađene u Mokrom na ogradi u vreći.

„Prepoznao sam ih i radilo se o tri lobanje, potkoljenicama, butnoj kosti, plećki, vilici koje su ogromne i pokazuju veličinu medvjeda koji je tada nastanjivao pećinu“, naveo je Samardžić.

Prema njegovim riječima, na kostima se nalaze brojevi, oznake mjesec i datum kada su nađene.

„Kosti koje su otuđene, prvo su nađene na prvom spratu pećine Orlovača, gdje su i pronađene jazbine medvjeda koji su tu obitavali. U toku istraživanja od 1975. do 2014. godine pronađeno je više od 10 nepotpunih skeleta pećinskog medvjeda starosti preko 16.000 godina“, objašnjava Samardžić.

On je istakao da su paleontološki ostaci koje nalaze u speleološkim objektima opštine Pale veoma značajni i njihova vrijednost je neprocjenjiva, pa je 2014. godine otvoren muzej i urađena postavka arheoloških i paleontoloških eksponata.

Samardžić je naglasio da će Muzej pećine Orlovača biti obogaćen novim eksponatima koji su nađeni u toku dosadašnjih istraživanja.

On je istakao da pećina Orlovača može da bude brend opštine Pale, s obzirom na to da ova lokalna zajednica ima veliki turistički potencijal, zbog čega je akcenat na razvoju turizma i prirodnim ljepotama.

Samardžić je pozvao sve koji žele da vide postavku paleontoloških nalaza u Muzeju Orlovača da dođu 18. maja od 9.00 do 15.00 časova, te istakao da je ulaz u muzej besplatan, dok ulaznice u pećinu Orlovača koštaju od dvije do četiri KM.

Kosti koje se nalaze u muzeju su paleontološki nalazi starosti od 10.000 do 12.000 godina.

Orlovača je izvanredan speleološki objekat u kojem je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda.

Kosti pećinskog medvjeda pronađene su 400 metara od ulaza u pećinu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare