Vozni park na Jahorini poprima izgled onog u Monaku

0

Skijanje je izuzetno skup sport i ne može ga svako priuštiti. Kada je riječ o olimpijskoj planini Jahorini, njenim prirodnim ljepotama koje važe za najljepše u Evropi, to do danas nije bio slučaj.

Zbog teške ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini nakon građanskog rata, Jahorina je prošla kroz izuzetno težak period oporavka i progresa. Dodatnu otežavajuću okolnost proteklih godina su predstavljale visoke temperature u zimskom periodu i nedostatak snijega.

Pogrešna politika prema olimpijskoj planini koja je vođena proteklih godina od strane svih pora društva, je dodatno unazadila razvoj turizma na planini. Nakon izuzetno teškog perioda kroz koji je Jahorina prošla, ove godine sezona na Jahorini je počela iznenađujuće dobro.

Veliki broj turista je pohrlio u ove krajeve iz svih dijelova Evrope. Jahorina je ove sezone ubjedljivo najjeftinija zimska turistička destinacija i pored uništavanja ugleda u proteklim godinama, turisti su joj se vratili.

S obzirom na niske cijene i na ono što Jahorina realno nudi, planina je još uvijek dostupna „običnom“ čovjeku. Međutim, kada vidimo automobile, slične ovom na slici, ponekad se zapitamo da li će Jahorina u budućnosti biti dostupna našoj djeci, običnim sanjarima, sportistima i ljubiteljima prirode.

Da li Jahorina želi postati otmena dama, puna ekskluzivnih hotela, skupih automobila i glamura, koja će bez emocija biti rezervisana samo za one sa debelim novčanikom ili ostati spoj dobrog i jeftinog „bosanskog“ sevdaha i provoda kome će se turisti vraćati i nakon loših iskustava, ostaje da vidimo. Praksa je pokazala da novac nema emocije.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare