Vojvoda Stepa dobio mural u svojoj ulici

0

FOČA – Lik jednog od najvećih vojskovođa iz Prvog svjetskog rata – čuvenog srpskog vojvode Stepana Stepe Stepanovića osvanuo je jutros u fočanskom naselju Samoborska, u ulici koja nosi njegovo ime.

Mural velikom vojnom strategu, koji se proslavio u Cerskoj bici 1914. godine, ali i na kraju Velikog rata, kada je njegova armija oslobodila istočnu Bosnu i između ostalih gradova i Foču i pobjedonosno umarširala u Sarajevo, čiji je počasni građanin nakon toga postao, oslikao je talentovani fočanski umjetnik – student četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Vladimir Milanović.

Grupa mladih iz ovog naselja prije tri godine je velikim slovima ispisala ime slavnog vojvode i ukrasila ga bojama srpske zastave, a ideja je zaokružena oslikavanjem njegovog lika.

Vladimir Milanović, koji živi u ovom naselju, još jednom je pokazao da posjeduje izuzetan slikarski dar.

Izrada murala trajala je više časova, pa su se kada je pala noć, morali donositi i reflektori pod čijom svjetlošću je rad završen.

Mladi iz ovog fočanskog naselja, ponosni što žive u ulici vojvode čija se ratna doktrina izučava na univerzitetima širom svijeta, ali se ne odriču ni nekadašnjeg naziva naselja Samoborska, poznati su po zajedništvu, a posljednjih godina i po organizaciji turnira u uličnom fudbalu, koji je prerastao u najmasovniji sportski događaj u Foči.

U istom dvorištu, gdje su oslikali lik Vojvode Stepe, trenutno postavljaju i sprave za vježbanje na otvorenom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare