Vojska Srbije svakodnevno jača svoje sposobnosti

0

BEOGRAD – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je rekao da Vojska Srbije svakodnevno jača svoje sposobnosti, kako bi ostala snaga i faktor na koji se mora računati.

U kasarnama Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu danas su održane svečanosti na kojima su vojničku zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije septembar 2021, među kojima je i Andrea Brklja sa Sokoca, Republika Srpska.

General Mojsilović je na svečanosti u Valjevu rekao da se Srbija danas suočava sa složenim odnosima u sferi nacionalne, regionalne i globalne bezbjednosti, koji zahtijevaju visok nivo sposobnosti sistema odbrane i snaga bezbjednosti za odgovor na sve izazove, rizike i pretnje po nacionalnu bezbednost, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

„U svetlu tih izazova, mi, pripadnici Vojske Srbije, opremamo se, obučavamo i neprestano unapređujemo našu osposobljenost kako bismo odvratili potencijalne agresore i građanima Srbije omogućili da bezbedni i u miru grade svoju budućnost“, istaka je general Mojsilović.

On je rekao da Vojska Srbije za to ima nepodijeljenu podršku vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsjednika Republike Aleksandra Vučića, kao i Vlade Srbije, zahvaljujući kojoj se posljednjih godina Vojska Srbije ubrzano oprema i jača svoje sposobnosti za realizaciju dodeljenih misija i zadataka.

„Idemo putem koji su trasirali naši slavni preci i prethodnici, rešeni i nepokolebljivi da jačamo sposobnosti Vojske Srbije i izvršimo svaki zadatak koji pred nas postavi naša otadzbina, naša Srbija“, naglasio je general Mojsilović.

Zakletvu su položili kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije /VMA/, slušaoci Kursa za rezervne oficire, učenici Srednje stručne vojne škole i lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok sa oružjem.

Da Vojna akademija svojim studentima može da pruži mnogo, smatra i kadetkinja Andrea Brklja sa Sokoca u Republici Srpskoj.

„Sam vojni poziv je najčasniji poziv koji postoji. To je profesija kojoj se divim. Vojna akademija ima reputaciju kao jedna od najboljih i vrhunskih obrazovnih ustanova u Srbiji. Poslije Vojne akademije nastavljam da radim kao oficir Vojske Srbij““, ističe Brklja.

Izgovarajući tekst zakletve pred zastavom Srbije, 737 mladića i djevojaka obavezalo se da će čuvati i braniti nezavisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments