Vodovod: Problem prekomjerna sječa šume

0

Snabdijevanje vodom na području Pala, Mokrog, Podgraba i Jahorine je uredno, a riješen je i problem prekomjernog zamućenja, što je bio slučaj proteklih dana sa vrelom Miljacka, rekao je Srni direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ sa Pala Miladin Kovač.


Prema njegovim riječima, glavni razlog zamućenja je nekontrolisana i prekomjerna sječa šume, što dovodi u pitanje snabdijevanje stanovništva vodom.        

„Prekomjernom sječom šume narušava se prirodni sklad u zaštićenim zonama“, istakao je Kovač, dodajući da izvorišta, gdje se pojavi prekomjerno zamućenje, isključuju sa vodvodnog sistema.

On je naglasio da je proteklih dana to bio slučaj sa vrelom Miljacka, te da je taj problem riješen i voda je sada ispravna za piće.

Govoreći o kvalitetu vode, Kovač je rekao da su svi nalazi zadovoljavajući mada se dešavalo u periodu obilnijih kišnih padavina da je na pojedinim izvorištima dolazilo do zamućenja, pa uzorci sirove vode nisu zadovoljavali tražene uslove, dodajući da je poslije hlorisanja voda bila za upotrebu.

Kovač je naglasio da su u toku aktivnosti na odobravanju kreditnog aranžmana od 4,5 miliona maraka kod Evropske banke za obnovu i razvoj pod povoljnim uslovima za sanaciju vodovodne mreže.

„Ovim projektom planirana je sanacija vodovodnog sistema na Palama, saniranje pumpne stanice na vrelu Prače, potisni cjevovod do Jahorine, te izrada projektne dokumentacije za kanalizaciju na Dvorištima“, rekao je Kovač.

Kovač je naveo da imaju oko 5.000 priključaka domaćinstava i oko 450 priključaka privrednih subjekata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare