Vodostaj Drine opao – kiša ne prestaje

0

FOČA – Vodostaj rijeke Drine u Foči jutros je niži za metar, nakon što je Hidroelektrana „Mratinje“ na rijeci Pivi ugasila turbine, rečeno je Srni u fočanskoj Civilnoj zaštiti.Šef Opštinskog štaba Civilne zaštite Čedo Zelović kaže da Hidroelektrana na Pivi nije radila od sinoć do jutros do 7.00 časova, kada je ponovo pokrenula turbine, tako da se može očekivati novi talas sa Pive i rast nivoa Drine.

„U ovom trenutku je najbitnije da je nivo Drine opao skoro za metar. Međutim, to ništa ne govori jer će u narednim satima dolaskom novog talasa nivo porasti, a ono što zabrinjava su padavine koje se najavljuju na područje Crne Gore i Republike Srpske“, rekao je Zelović.

On je naveo da na Hidroelektrani „Mratinje“ rade tri turbine sa protokom vode od 205 metara kubnih u sekundi, te bi talas sa Pive u Foču trebalo da stigne oko 10.00 časova.

„Mi smo cijelu noć imali borbu da odbranimo Akva park i u tome se uspjelo, uspostavljanjem kontakta sa nadležnima u Hidroelektrani na Pivi. Nadamo se da će ta saradnja i dalje biti dobra“, rekao je Zelović.

Stanje vodostaja u Foči sinoć je bilo kritično. Voda je bila došla do same ivice Akva parka, a više rafting kampova, uzvodno od Foče, na Drini i na Tari je potopljeno, kao i kamp u Patkovini, nizvodno od grada.

Opštinska vlast je alarmirala sve republičke i državne institucije, kao i nadležne u Crnoj Gori, tražeći da se zaustavi rad Hidroelektrane „Mratinje“.

U Foči od sinoć kiša ne prestaje da pada, pa je došlo i do rasta nivoa rijeke Ćehotine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare