Voda mijenja klimu i šteti zdravlju

0

VIŠEGRAD – Na području Višegrada broj pacijenata sa bolestima organa za disanje povećan je na čak 1.566, dok se od hroničnog bronhitisa liječi 128 lica, kažu u višegradskom Domu zdravlja. Direktor Doma zdravlja Goran Lončarević rekao je da se ljekaru u toj zdravstvenoj ustanovi prošle godine javilo 715 predškolske djece sa problemima organa za disanje.

„Osim toga u istom periodu zabilježena su 52 moždana udara, što je u odnosu na registrovanih 10 250 pacijenata veliki procenat“, dodao je Lončarević.

Ljekari to povezuju sa akumulacijama četiri hidroelektrane na ovom području za koje kažu da mijenjaju klimu, jer velika vlažnost vazduha i isparavanja gasova iz vode utiču na zdravlje stanovništva.

Stručnjaci navode da ogromne količine vode na tako malom prostoru povećavaju vlažnost vazduha, uveliko utiču na klimu koja gubi karakteristike kontinetalnosti, a voda oslobađa tzv. stakleničke gasove, kao što je sumpor dioksid koji agresivno djeluje na disajne organe čovjeka.

„Osim toga, vlažnost vazduha utiče na metabolizam u organizmu, dolazi do njegovog pregrijavanja i to se odražava na bolesti srca i krvnih sudova. Tako je u Domu zdravlja u Višegradu registrovano 1 340 pacijenata kojima je povećan krvni pritisak, a 350 ima oštećene srčane arterije“, kaže Lončarević.

U Višegradu i njegovoj bližoj okolini nalaze se akumulacije hidroelektrana „Bajina Bašta“, „Višegrad“, „Kokon Brod“ i reverzibine hidrocentrale u Vežanju.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare