Vlade Srpske i FBiH pokazale odgovornost odlukama o cijeni peleta

3

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac podržao je odluke vlada Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta.

„Ohrabren sam činjenicom da je federalna Vlada odlučila da slijedi politiku institucija Republike Srpske na način da je uvela privremeno ograničenje cijene peleta. Entitetske institucije ovim su pokazale odgovornost i senzibilitet prema svim građanima“, poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, od ključne je važnosti da je došlo do harmonizacije cijene peleta u oba entiteta, te da je definisana najviša maloprodajna cijena peleta na 480 KM plus PDV po toni.

Košarac je najavio da će naredne sedmice organizovati novi radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstava i privrednih komora Republike Srpske i FBiH kako bi razgovarali o uvođenju izvoznih kvota za pelet.

„Pratimo situaciju na tržištu i nakon što utvrdimo bilans stanja, želimo da iznađemo model kako da se odredi tačna količina peleta koja se može izvoziti, a da pri tome potrebe domaćeg tržišta ne budu ugrožene. Najverovatnije je da ćemo ići u pravcu da se domaćim proizvođačima peleta omogući izvoz 50 odsto proizvodnje, a da 50 odsto plasiraju na tržište Republike Srpske i FBiH“, poručio je Košarac.

On je naglasio da bi ovakav model bio zadovoljavajući za potrebe građana Republike Srpske i FBiH, ali i za kompanije koje se bave spoljnotrgovinskim prometom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Mrtvo slovo na papiru . Gdje je taj pelet po 560 KM ?

toalet?

Popisati zalihe,odrediti kvote i višak izvoziti po tržišnoj cijeni i svima dobroj.