Vladan Simić pobjednik u plivanju za Časni krst

0

VIŠEGRAD – Vladan Simić iz Višegrada pobjednik je ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je danas održano na Drini u Višegradu na stazi dugoj 33 metra.
„Ovo je moje prvo učestvovanje na ovoj manifestaciji, rijeka Drina je bila hladna, ali smo ipak uspjeli zaplivati u njoj“, rekao je dvadesetjednogodišnji Simić.

On kaže da je dugo imao želju da učestvuje u plivanju za Časni krst i da mu se želja ove godine ostvarila.

Sedamnaestogodišnja Dijana Drakul iz Foče je najmlađa učesnica na takmičenju.

„Ovo je veliki praznik i drago mi je što sam Srpkinja i što imam priliku da zaplivam na Bogojavljenje u rijeci Drini“, rekla je Drakulova i istakla da je osjećaj fenomenalan.

Ona podsjeća da u Foči nije bilo organizovano takmičenje

Jerej Dragan Vukotić podsjetio je na značaj praznovanja Bogojavljenja, navodeći da je prije skoro dvije hiljade godina narod dolazio na rijeku Jordan da vidi Jovana Krstitelja koji je krštavao ljude vodom i govorio „Pokajte se, jer se približi Carstvo nebesko“.

Jerej Vukotić naglasio je da misija Svetog Jovana Krstitelja bila da pripremi narod za dolazak Isusa Hrista.

„Sam Gospod je na današnji dan došao na rijeku Jordan i krstio se i počeo svoju spasonosnu nauku koju su naši preci prihvatili, a mi je održavamo i danas našim crkvenim životom“, rekao je Vukotić.

On je nazvao Drinu „srpskim Jordanom“, jer po mučeništvu ima veliki značaj za srpski narod.

Učesnici Bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Drini u Višegradu bili su iz Višegrada, Foče, sa Sokoca, iz Rudog i Valjeva, u Srbiji.

Ovoj vjerskoj manifestaciji prethodilo je osveštanje vode iz rijeke Drine.

Organizatori plivanja za Časni krst bili su i ove godine Pravoslavna crkvena opštine Višegrad i opština Višegrad.

U organizaciji su pomogli članovi Spasilačkog kluba „Volf“ iz Foče, pripadnici Civilne zaštite, Doma zdravlja i policijske stanice Višegrad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare