Vlada ukida studijske programe samo u Palama?

0

Vlada RS je, na juče održanoj posebnoj sjednici, usvojila Informaciju o upisnoj politici za akademsku 2011/12. godinu i Odluku o broju redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa u akademskoj 2011/12. godini na javnim visokoškolskim ustanovama.

Kao što su i obećali upisna politika je restriktivna i uslovljena je potrebama tržišta rada. Na osnovu informacija sa Biroa za zapošljavanje Vlada je odlučila da se ove godine ne upisuju studenti na nekim studijskim programima, između ostalog na Geografiji, Razrednoj nastavi i Fakultetu fizičke kulture.

Ujedno ministar je rekao da će Vlada korigovati i upisnu politiku na privatnim fakultetima da oni sada ne bi pokupili potencijalne studente sa studijskih programa koji neće biti upisani na državnim fakultetima, mada nije pojasnio modalitete s obzirom da Vlada nema ingerencije te vrste.

To je rečeno, ali to baš i ne odgovara činjenicama koje su objavljene na sajtu Vlade RS. Naime, Studijski program razredne nastave neće biti upisivan samo na Filozofskom fakultetu u Palama, dok je u Banjaluci i u Bijeljini raspisan konkurs za 80, odnosno 60 brucoša. Da je dat precizniji pregled sa Biroa za zapošljavanje vidjeli bi smo da je upravo u tim regijama veliki broj svršenih učitelja na birou, na sarajevsko-romanijskoj i hercegovačkoj regiji taj broj je veoma mali.

Ovaj studij je na Palama i organizovan da brucoši ne bi išli u Nikšić i Sarajevo, dakle centre koji gravitiraju u ovoj regiji. Na Studijski program za Geografiju na opštem smjeru PMF u Banjaluci upisuje 25 brucoša, na Palama ni jednog. Upoznata sa ovom situacijom uprava Filozofskog fakulteta u Palama je prije sedam godina tražila, a nakon puno muke i dobila Studijski program za turističku geografiju.

Kad su neki u Banjaluci „vidjeli da je vrag odnio šalu“ i kako je taj program popularan u regiji koja je valjda turistični najkonkurentnija u RS, zabranili su prošle godine upis na ovom smjeru i to se nastavlja i ove godine. Zato je na poluprivatno – Bog zna kakvoj Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju, koja nije u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a u čijem je valjda znaju oni koji treba da znaju, konkursom predviđen upis 60 brucoša.

Licencirani program za Politikologiju i međunarodne odnose takođe nije predviđen ovogodišnjom upisnom politikom, opet je oštećen Filozofski fakultet u Palama. Da li je ovo slučajno, da li mora baš tako?

Fakultet je poslao prijedlog upisne politike u zakonski predviđenom roku i nikada nije dobio nacrt Upisne politike od strane Ministarstva prije njegovog usvajanja, što svakako nije po zakonu. Na nama je da odlučimo hoćemo li ćutati i gledati kako nam pojedinci bezobzirno uništavaju ono što smo ni iz čega stvarali osamnaest godina ili ćemo dići glas i reći, Dosta!

Prije manje od mjesec dana resorni ministar reče u Lukavici kako je za ovu Vladu Univerzitet u Istočnom Sarajevu važniji od onog u Banjaluci, isto to je rekao i predsjednik narodne skupštine RS, a prvi je to rekao predsjednik Republike Srpske. Da li su Pale problem? Za neke očito jesu ili će to tek postati, odlučimo sami.

S poštovanjem, Uprava Filozofskog fakulteta Pale.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare