Vlada opredijeljena za dalji razvoj Zvornika

0

ZVORNIK – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Vlada pokazuje apsolutnu opredijeljenost za razvoj cijele Srpske, a razvoj Zvornika je važan kao i razvoj svih drugih mjesta u Republici.
U obraćanju na svečanosti povodom obilježavanja Dana grada, Cvijanovićeva je rekla da je veoma ponosna na činjenicu da su građani Zvornika prepoznali doprinos i odlučnost Vlade na čijem je čelu da podrže svaku dobru inicijativu koja može doprinijeti da građani imaju sigurnije, bolje i dostojanstvenije uslove rada i i življenja.

„Zadovoljstvo mi je danas biti u Zvorniku, a posebno mi je zadovoljstvo da u ime Vlade Republike Srpske i svoje lično ime, građanima i rukovodstvu grada Zvornika čestitam ovaj veliki praznik – Dan grada. Zvornik je jedan od najstarijih gradova na podučju Republike Srpske i BiH, koji je 2010. godine obilježio 600 godina postojanja i posebno sam ponosna na činjenicu da je Zvornik, za vrijeme mog mandata, i zvanično dobio status koji mu pripada“, naglasila je Cvijanovićeva, kojoj će danas biti dodijeljeno priznanja grada Zvornika.

Ona je navela da je Zvornik lokalna zajednica u čiji je razvoj Vlada Srpske mnogo uložila i za koju je prepoznala da ima društveni, ekonomski, fiskalni i upravni potencijal, sposobnost izgradnje, razvoja i održavanja infrastrukture, te mogućnost pružanja drugih lokalnih usluga u geografski i prostorno zaokruženoj cjelini koja jedefinisana u Prostornom planu Republike Srpske kao subregionalni centar.

„U vremenu u kojem smo suočeni sa brojnim političkim, ekonomskim i bezbjednosnim izazovima, Zvornik je, nakon strašnog terorističkog čina koji je uzdrmao cijelu Republiku Srpsku i region, pokazao da je grad tolerancije i solidarnosti, i da su život i samim tim suživot mogući samo sa pogledom naprijed“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da zbog političkih i ekonomskih realnosti u kojima Vlada djeluje, a koju karakteriše borba za očuvanje svakog radnog mjesta, očuvanje fiskalne i socijalne stabilnosti, reformisanje poslovnog ambijenta, stvaranje prostora za strane i domaće investicije, Vlada ima dovoljno sluha i osjetljivosti da razumije građane koji očekuju da institucije reaguju na njihove probleme.

„Vlada Republike Srpske je u službi građana i osjetljiva na njihove potrebe. Za nas je izuzetno važno da sačuvamo svako radno mjesto, ali i da otvaramo nova radna mjesta. Primjer za to je Alumina. Podrška poslovanju ovog preduzeća dokazuje da je prioritetni cilj Vlade Republike Srpske podrška privredi, zapošljavanju, povećanju izvoza, prenosu znanja i tehnologija, odnosno podrška ulaganjima koja će dovesti do poboljšanja konkurentnosti Republike Srpske na globalnom planu“, rekla je predsjednik Vlade Srpske.

Ona je ocijenila da je intervencija Vlade Srpske bio dobar i hrabar potez Vlade, a rezultirala je time, da „Alumina“ danas zapošljava više od 1.200 radnika, da su poslovni prihodi u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu povećani za 17 odsto, a da je ukupni neto dobitak veći četiri puta u odnosu na prethodnu godinu.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada Srpske u proteklom periodu, kroz razvojne programe Vlade Srpske, realizovala značajne kapitalne projekte na području grada Zvornika.

Ona je navela da je za projekte koji se realizuju na teritoriji grada iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente odobreno 10,5 miliona KM, a uloženo je u proširenje kapaciteta Bolnice Zvornik, projekte rekonstrukcije gradskih ulica, vodovoda, izgradnju Doma omladine te izgradnju škola i fiskulturnih sala.

„Znajući koliki je značaj svakog porodilišta u Republici Srpskoj, Vlada Srpske je, imajući na umu da je zvornička bolnica četvrta po broju poroda u Srpskoj, donijela odluku da sa 100.000 KM interveniše za renoviranje porodilišta zvorničke Bolnice. Brinuli smo i brinemo i o porodicima branilaca Srpske. Kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida stambeno smo obezbijedili 207 porodica, za šta je izdvojeno 3,6 miliona KM“, precizirala je Cvijanovićeva.

Podsjetivši da je Srpska 2014. godine teško stradala tokom poplava, Cvijanovićeva je navela da se šteta mjeri desetinama miliona KM.

„Opštinama u Republici Srpskoj koje su pogođene katastrofalnim poplavama, Vlada je pritekla u pomoć a naš prvi zadatak u toj teškoj situaciji je bio vratiti ljude njihovim kućama i omogućiti im da dođu do osnovnih stvari. I u tome smo uspjeli. Za pomoć gradu Zvorniku nakon majskih poplava iz sredstava Fonda solidarnosti izdvojeno je oko 2,2 miliona KM“, rekla je predsjednik Vlade Srpske i dodala da je vlast u Srpskoj ulagala i ulaže u poljoprivredni i industrijski potencijal Zvornika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare