Vlada Italije odobrila sredstva za uređenje pećine Orlovača

0

Opština Pale će uskoro dobiti značajna sredstva, tačnije 150.000 KM od italijanske vlade za Turističko speleološki projekat pećine Orlovača. Opština Pale je kandidovala projekat preko regije Pijemont, čiji je glavni grad Torino za razvoj ruralnog područja.

Autor projekta je savjetnik za lokalni turizam i ekologiju opštine Pale Slavko Kujundžić, koji je zaslužan za još nekoliko sličnih projekata.

Pećina Orlovača je veliki turistički biser opštine Pale, ali još uvjek turistički neizgrađen i nepoznat. Sredstva će biti uložena u izgradnju prilaza, stepenica, i staze. Radiće se i na zaštiti litica za koje postoji opasnost od odranjanja. Za sve ovo će biti izrađen projekat koji predviđa i ugostiteljske objekte u blizini paćine za smještaj osoblja i turista, kao i muzej, toalet, objekat za prodaju suvenira, staza za šetanje…

Interesantno je i to da profesori biološkog fakulteta iz Beograda već neko vrijeme istražuju životinjski svijet pećine i da će ubrzo objaviti postojanje desetak novih endemičnih vrsta koje žive u pećini.

Pogledati još:

Pećina Orlovača, Italijani ulažu u Orlovaču, Put u središte zemlje, Podzemni dragulj Romanije

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare