Vlada i Fond donirali 20.000 KM za nabavku autobusa

0

FOČA – Vlada Republike Srpske donirala je 10.000 KM Nacionalnom parku „Sutjeska“ za nabavku autobusa za potrebe ove javne ustanove, a isti iznos uplatio je i republički Fond za zaštitu životne sredine, rekla je danas na Tjentištu ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić.


Golićeva je navela da Nacionalni park „Sutjeska“ iz republičkog budžeta dobija redovna godišnja sredstva, a dio prihoda ostvaruje sopstvenim aktivnostima.

Napominjući da je sve dosadašnje inicijative o ulaganjima u park na bazi javno-privatnog partnerstva stopirala, u želji da se svaka aktivnost uklopi u svih sedam zakona koji regulišu ovu oblast, ona je dodala da je u izradi studija ekonomske opravdanosti.

Studiju radi UNDP u saradnji sa međunarodnim konsultantima, koja će pokazati u kom pravcu će ići razvoj parka.

„Ovim dokumentom, koji uključuje sedam zakonskih propisa, biće regulisano šta može, a šta ne može da se gradi na području Nacionalnog parka“, navela je Golićeva.

Ona je najavila da će upravna zgrada Nacionalnog parka naredne godine biti obnovljena i da će u njoj biti zamijenjen sistem grijanja, a pohvalila je rukovodstvo ove ustanove za pozitivno poslovanje.

Na donatorskom ručku za nabavku autobusa, koji je održan danas u hotelu „Mladost“ na Tjentištu, sredstva su donirali i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te javna preduzeća i privrednici iz Foče i okolnih opština.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač rekao je da Nacionalni park „Sutjeska“ raspolaže ogromnim potencijalima za razvoj turizma.

„Nadamo se da će uz pomoć Vlade Srpske ovaj park napredovati i da će ovdje, kao što je nekada bilo, dolaziti učenici mnogih škola i sportisti. Naravno, potrebna su sredstva i vrijeme da se postojeći objekti adaptiraju i izgrade novi“, naveo je Lukač.

Povodom Dana Evroparka, na donatorskom ručku predstavljena je petogodišnja vizija razvoja Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Direktor ove javne ustanove Dejan Pavlović najavio je gradnju zdravstveno-turističkog centra i renoviranje u ratu devastiranog hotela „Sutjeska“.

„U planu je i gradnja vile Vlade Republike Srpske, tako da u 2018. godini očekujemo i prve sjednice Vlade na Tjentištu“, rekao je Pavlović.

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ u toku je gradnja dvije ekskluzivne vile smještajnog kapaciteta 40 kreveta, a danas je otvoren i novi restoran nacionalne kuhinje, u blizini spomenika „Bitke na Sutjesci“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare