Vlada donosila hrabre odluke

0

FOČA – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Srpska prošla kroz složeno i teško vrijeme, ali da je Vlada donosila hrabre odluke, djelovala interventno i sistemski, te kombinovala različite mjere s ciljem očuvanja privrede.

“Znamo da upravljamo procesima i pokazali smo da znamo da se izborimo sa teškim vremenima”, poručila je Cvijanovićeva, koja je i međunarodni sektar SNSD-a.

Na tribini SNSD-a u Foči, Cvijanovićeva je napomenula da ranijih godina nije bilo saradnje sa opštinskim rukovodstvom, ali da je Vlada Srpske, uvažavajući svaku opštinu, pa i Foču, realizovala planirane projekte.

Govoreći o rezultatima Vlade Srpske, Cvijanovićeva je istakla da Vlada nije opterećivala privredu i povećavala poreske stope, kao što su to radile zemlje u okruženju.

“Proteklih godinu dana Vlada je intervenisala i za najugroženije kategorije, posebno kada je riječ o penzionerima kojima su penzije povećane za 7,3 odsto”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da je Vlada Srpske time pokazala da vodi računa o ovoj populaciji.

Ona je podsjetila da je 23.000 penzionera steklo pravo na penzije u Federaciji BiH, koja nije prihvatila tu obavezu, tako da ih je isplaćivala Vlada Republike Srpske, što mjesečno košta tri miliona KM.

Cvijanovićeva je navela da su povećane i plate za pet odsto od jula prošle godine, te da je time otvoren prostor i za druge intervencije, kao što su povećanje primanja za zaposlene sa nižom i srednjom stručnom spremom.

“Povećane su i invalidnine za tri odsto”, istakla je Cvijanovićeva, koja je kao najhumaniji projekat nevela program stambenog zbrinjavanja porodica iz boračkih kategorija.

Ona naglasila da je zadržana dobra politika uprkos izazovima svjetske ekonomske krize, te da je Vlada Srpske odgovorila nekim svojim mehanizmima.

Navodeći da je cijena studiranja u Srpskoj daleko niža nego u regionu, Cvijanovićeva je napomenula da je Vlada Republike Srpske obezbijedila i besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda i da takvog primjera u regionu nema.

Ona je navela da su uvedena dodatna davanja za odlične učenike od trećeg do devet razreda osnovne škole koji potiču iz višečlanih porodica.

“Kada sve to stavite na papir možete vidjeti koliko to košta, ali Vlada Srpske neće prestati sa tim davanjima”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se paralelno radilo i na poziciji Republike Srpske da bi neke stvari bile realizovane na pravi način, posebno napominjući pitanje zapošljavanja.

Cvijanovićeva je dodala da su na današnjoj sjednici Vlade Srpske utvrđene i mjere za rasterećenje malih preduzetnika kada je riječ o fiskalizaciji, a ciljem stvaranja sigurnog poslovanja.

“Koncentrisanim snagama očuvali smo radna mjesta i nekoliko velikih privrednih subjekata”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je kao primjere navela Tehnički remont u Bratuncu, “Birač”, Fabriku duvana Banjaluka, te Rasklopnu opremu u Istočnom Sarajevu.

“Znamo da upravljamo procesima i pokazali smo da znamo da se izborimo sa teškim vremenima”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je obećala da će Vlada Srpske nastaviti saradnju sa opštinom Foča da bi realizovala sve zacrtane projekte.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments