Vlada donijela je odluku o dokaplitalizaciji OC Jahorina u iznosu od 10 miliona KM

0

Vlada donijela je odluku o dokaplitalizaciji OC Jahorina u iznosu od 10 miliona KM

 Vlada Republike Srpske (RS) donijela je odluku o dokaplitalizaciji Olimpijskog centra Jahorina u iznosu od 10 miliona KM, od čega je u okviru prve faze već uplatila sedam miliona KM, izjavio je danas ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

„Vlada RS je kao 65-odstotni vlasnik Olimpijskog centra Jahorina, na osnovu prava preče kupovine, uplatila u četvrtak, 23. oktobra sedam miliona KM, a ostalim akcionarima će na osnovu istog prava biti omogućeno da uplate preostali iznos.

Ukoliko ostali akcionari ne budu mogli ili htjeli da prate ovu dokapitalizaciju, Vlada će upatiti i preostalih tri miliona KM“, pojasnio je Džombić na prezentaciji razvojnih projekata za Jahorinu, koja je održana u okviru 12. turističke berze pod nazivom „U susret zimi 2008/2009“. On je pojasnio da će ovo biti početna sredstva, kako bi Olimpijski centar Jahorina mogao da krene u implementaciju projekata i dodao da se Vlada odlučila na dokapitalizaciju nakon što je ocijenjeno da ovaj centar nije u mogućnosti da vraća kreditna sredstva od 36 miliona KM, koja su predviđena finansijskim planom za naredne dvije godine, koji je izradila Vlada RS. Prema njegovim riječima, u narednoj fazi trebalo bi da budu obezbijeđeni partneri koji će dati preostala sredstva za finansiranje Olimpijskog centra Jahorina, a za sada se razgovara sa svim finansijskim institucijama sa kojima Vlada RS sarađuje. „Veoma konkretne prijedloge imamo od Svjetske banke, koja je spremna da sa Investiciono-razvojnom bankom RS finansira drugu fazu od 26 miliona KM, pa čak i da, ukoliko to Vlada RS dozvoli, uđe u vlasništvo Olimpijskog centra Jahorina“, istakao je Džombić.

On je dodao da se ove godine zakasnilo sa radovima na kosom transportu, ali da će biti provedeni tenderi i da će se u realizaciju ući na proljeće, jer je to uslov da bi on bio otvoren za sljedeću sezonu. „Ovaj plan podrazumijeva izgradnju dva šestosjeda – po jedan na Poljicama i Ogorjelici, četiri do pet žičara, dodatna sredstva za uređenje staza, te nešto za hotelski smještaj“, rekao je Džombić i naglasio da je posebno bitno da bude izrađena studija o osnježavanju staza, kako bi Olimpijski centar Jahorina pozitivno poslovao. Prema njegovim riječima, Vlada RS nijednog trenutka nije imala dileme oko potencijala Jahorine i ulaganja u ovaj dio RS. Miroslav Dragičević iz firme „Horvat konsalting“, koja je učestvovala u izradi Masters plana za Jahorinu, rekao je da poslovni potencijal u područje ove olimpijske planine u naredne tri do 10 godina iznosi od 300 do 330 miliona evra, a biznis potencijal od 70 do 80 miliona evra. Prema njegovim riječima, da bi se postigli svjetski standardi na Jahorini kada je riječ o skijanju potrebno je u narednih 10 godina uložiti 100 miliona evra, u smještajne kapacitete 131 milion, a u projekte za ljeto oko 20 miliona evra. „Sudbina projekta, odnosno centralna odgovornost je u rukama Vlade RS, jer je ovo jedan od najvećih investicionih poduhvata na jugoistoku Evrope“, naglasio je Dragičević.

www.sarajevo-rs.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare