Vještački snijeg dočekuje prve turiste

0


Radovi na vještačkom osnježavanju se privode kraju

Jahorina je spremna da dočeka prve turiste, a u toku je sprovođenje projekta vještačkog osnježavanja koje će biti završeno do početka udarnog dijela sezone.

– Ugovorna obaveza izvođača za sprovođenje projekta vještačkog osnježavanja je pet mjeseci i po toj obavezi izvođač je obavezan da radove završi iduće godine. Međutim, s obzirom na hitnost i važnost samog projekta osnježavanja, mi smo predstavili izvođaču koliko je bitno da se to što prije završi. Ulažu se veliki napori kako bi projekat bio gotov već pred ovu sezonu – rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina Branko Koroman.

Dodao je da će se po završetku ovog projekta raspisati međunarodni tender za izgradnju još jednog šestosjeda na stazi Skočine.

– Nadamo se da ćemo tender raspisati već krajem ove godine, čim se stvore sve tehničke podloge. Realno je očekivati da će do realizacije tog projekta doći iduće godine. Izgradnjom tog šestosjeda kapacitet će se povećati sa 1.000 na 3.000 skijaša na sat – naglasio je Koroman, i dodao da će početkom zimske sezone biti otvorena još jedna skijaška staza.

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Savo Kovač potvrdio je da je sve spremno za predstojeću sezonu, te da cijene neće biti povećane.

– Jahorina raspolaže sa 4.000 kreveta, od čega je 2.000 ležaja u hotelskom smještaju. Regulacionim planom je predviđeno da se broj poveća na 10.000 kreveta. Jahorina ima moderan vertikalni transport i 25 kilometara uređenih staza za skijanje. Za one koji vole snovbording uredili smo odvojene staze od skijaša a uveli smo i vožnju motornih sanki jer imamo izuzetne terene za tu mogućnost – rekao je Kovač dodavši da je cijena dnevnog ski-pasa snižena sa 39 maraka na 30 maraka.

On je rekao i da je urađeno mnogo na unapređivanju infrastrukture. Prilazni putevi su presvučeni novim asfaltom otvoren je novi put za Jahorinu, izgrađeno je mnogo novih, savremenih hotela, radi se na edukaciji ugostiteljskih kadrova, unaprijeđen je prijem signala televizijskih i telefonskih operatera.

Interesovanje za Jahorinu postoji a to se vidi i iz najavljene posjete turističke organizacije iz Hrvatske koja će početkom novembra posjetiti ovu planinu.

– Iz Turističke organizacije „Genral turist“ koja sa filijalama pokriva cijeli prostor Hrvatske doći će studijska grupa koja će posjetiti sve hotele na Jahorini i upoznati se sa mogućnostima koje nudimo – kaže Kovač dodajući da ciljno tržište čine države bivše Jugoslavije ali i da u posjetu dolaze i turisti iz Mađarske, Češke, Rusije i manjim dijelom iz zapadne Evrope.

Mašine

U Olimpijskom centru Jahorina kazali su da je raspisan tender za nabavku dvije mašine za tabanje snijega.

– Raspolažemo mašinama koje su stare više od deset godina, a za tabanje staza prekrivenih vještačkim snijegom moramo nabaviti novije i jače mašine, jer je taj snijeg tvrđi – rekao je Branko Koroman.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare