Vjernici čuvaju tradiciju okupljanja kod hrama na Trebeviću

1

Na proslavi slave hrama Svetog proroka Ilije u selu Luke na Trebeviću danas se okupio veliki broj vjernika, kao i protekle 24 godine, od kako je obnovljen poslije rušenja 1957. godine zbog odluke komunističkih vlasti.
Crkva brvnara ponovo je izgrađena zahvaljujući vjernicima trebevićkog kraja i nadležnog sveštenika Miomira Zekića koji je istakao da je i ovaj, kao i prvobitni hram, građen sa velikom ljubavlju.

„Kada se vide svi ljudi koji su došli danas na Svetu liturgiju, vidi se da iz njih sija ljubavi prema Bogu, rodu i svim našim precima koji su gradili prvobtni hram“, istakao je sveštenik Zekić.

Gradnja crkve brvnare počela je 1993. godine uz blagoslov tadašnjeg mitorpolita Nikolaja. Crkva je građena prema projektu arhitekte iz Beograda Predraga Peđe Ristića. Radovi su završeni tri godine kasnije.

Slava hrama uvijek se obilježava u prvu nedjelju po prazniku posvećenom Svetom proroku Iliji. Danas je u porti crkve, nakon Svete liturgije, priređeno je crkveno slavlje i bogat kulturno-sportski program, na kojem su nastupile pjevačke grupe, a održana su i takmičenja u bacanju kamena, potezanju konopca i skoku udalj.

Kum hrama Milovan Jevtović rekao je da je velika čast, priznanje i obaveza za njegovu porodicu da bude kum crkve.

On je napomenuo da su ovo mjesto i ranije vjernici posjećivali i tako očuvali tradiciju i običaje, koji su se zadržali do danas.

Hram Svetok proroka Ilije pripada paljanskoj parohiji i podignut je 1943. godine, a porušen 1957. godine.

Hram je podigao komandant Trebevićkog odreda Šćepan Lučić i vojni sveštenik Novak Stanojević, koji je ovu crkvu osveštao.

Odlukom Oblasnog odbora Komunističke partije za grad Sarajevo hram je srušen 1957. godine.

Hram se nalazi na 1.500 metara od novog magistralnog puta Pale-Tvrdimići- Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Захвалио бих се Здравку Кусмук честитој старини и зидару са Каловитих Брда а и многим другим који су радили добровољно и без новчане надокнаде на изградњи овог храма а некако смо их заборавили и не помињемо их. ХВАЛА вам честите старине и добри људи што нам образ осветљасте и својим честитим рукама овај свети храм изградисте.