Vitez bez konja oduševio mališane

0

ISTOČNO SARAJEVO – Četvrtog dana „LUT festa 2013“, mališane u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo danas je oduševio lutkarski spektakl „Bajka o Vitezu bez konja“ Pozorišta mladih – Novi Sad.Režiju predstave potpisuje istaknuti poljski reditelj Jaroslav Antonjuk, koji je adaptirao savremenu bajku Marte Gušnjovske o Vitezu bez konja i podjednako nesrećnom Konju bez viteza, koji lutaju po svijetu u potrazi jedan za drugim.

„Osim viteza i konja, publika je imala priliku da upozna i princezu zarobljenu u kuli, zle razbojnike, malog miša, čarobnjaka sa magičnom kuglom i strašnog zmaja. Ovo je priča sa jednom veoma važnom porukom: Kada iskreno vjerujete u nešto, onda će vam se ispuniti vaši snovi“, izjavio je Srni direktor Festivala Vitomir Mitrić.

U okviru pratećeg festivalskog programa, u vrtiću „Maca“ održana je promocija radionice „Filcaj i animiraj“.

Najmlađi su imali priliku da vide i lutkarski performans „Snježana i sedam patuljaka“, Forum teatra animacije, koji je nastao kao rezultat radionice.

Sinoć je prvi put u javnosti predstavljen istraživački rad člana žirija festivala Rite Fleis „Dramske umetnosti za decu u estetičkim istraživanjima profesora Radoslava Lazića“.

Održana je i promocija knjiga „Režija-Work in progress“ – dijalozi sa doktorom Radoslavom Lazićem, koju priredila Rita Fleis i „Lutkari o lutkarstvu, u potrazi za poetikom i estetikom lutkarskog pozorišta danas“, profesor doktor Radoslav Lazić.

Festival su sufinansirali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, grad Istočno Sarajevo, opština Istočna Ilidža. Sponzor festivala je Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, te Ambasada NJemačke u BiH i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo.

Dječije pozorište Republike Srpske iz Banjaluke sutra će zatvoriti „LUT fest 2013“ predstavom „Bajka o psiću“, a na ceremoniji zatvaranja festivala biće upriličeno i proglašenje nagrađenih.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare