Вишковић: Српска ће опстати вољом српског народа

0

БАЊАЛУКА – Предсједник Владе Српске Радован Вишковић упутио је данас честитку грађанима Српске поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, која је, како је истакао, рођена вољом српског народа и опстаће његовом вољом.

„Република Српска није само мјесто у којем живимо, него светиња и завјет за који су животе положили њени најбољи синови и кћери. Двадесет осам хиљада живота уграђено је у темеље Републике, рођене као тежња српског народа да очува своја права, у ситуацији кад је, наметањем туђе воље, доведен на ивицу физичког опстанка“, навео је Вишковић.

Он је нагласио да је током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата српски народ поднио незамисливу жртву за живот у слободи и у складу са властитом вољом.

„Данас, три деценије послије, политичким средствима се боримо за исте циљеве – да српски народ буде у потпуности равноправан са остала два конститутивна народа у БиХ и да у миру и суживоту живи у складу са својом вољом. Наша борба није завршена, и трајаће све док постоји и најмањи покушај нарушавања дејтонског статуса Републике Српске“, истакао је Вишковић.

Он је позвао да зато 9. јануара сви грађани Републике Српске окаче заставе на балконе и достојанствено обиљеже рођендан Републике, како то и доликује.

„Због оних који су је створили, и због нових генерација које ће наставити наш завјет. Да нам је вјечна!“, навео је Вишковић у честитки поводом 32. рођендана Републике Српске коју је упутио у име Владе Српске и у своје лично име.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare