Višković: Nastavljamo sve ono što smo radili protekle četiri godine

0

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vlada u prvih 100 dana rada nastavila sve ono što je radila u protekle četiri godine, a ključni prioriteti su joj ekonomija, digitalizacija, javna preduzeća, zdravstvo i socijalna davanja i demografija.

Višković je rekao da je 100 dana Vlade malo da se uradi nešto, ali kada se radi četiri godina, onda je to samo nastavak.

„Sve što smo radili u protekle četiri godine nastavljamo i dalje, malo smo modifikovali neke naše glavne principe rada i svrstali ih u pet kategorija – ekonomija, digitalizacija, javna preduzeća, zdravstvo i socijalna davanja i demografija. Na osnovu tih pet ključnih prioriteta uređan je akcioni plan prema kojem sada radimo“, rekao je Višković.

Višković je rekao da se u septembru očekuje zvanično otvaranje bolnice u Doboju prema sistemu ključ u ruke, kao i da je za bolnicu u Trebinju izvođaču radova uplaćena prva rata i očekuje da radovi započnu veoma brzo.

On je naveo za RTRS da se radi rekonstrukcija, odnosno dogradnja bolnice u Zvorniku i da to ide svojim tokom, te podsjetio i na investiciju od oko 200 miliona u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske, koja je u toku.

Višković je napomenuo da su obezbijeđena sredstva za nabavku prenatalnih testova, kao i HPV vakcina, te ocijenio da ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić sada već četiri godine i sto dana uspješno vodi poslove i realizuje planove na tom polju.

On je ukazao da uprkos izazovima, budući da se zbog rusko-ukrajinskog sukoba indirektno trpi šteta, budžet stoji stabilno, kao i da Republika Srpska nema problema sa likvidnošću niti sa izvršavanjem svojih obaveza.

Višković je rekao da su u proteklih 100 dana rada Vlade, odnosno od početka godine povećali penzije, boračka i socijalna davanja, plate radnicima u javnoj upravi i službama kojima su bile ispod prosječne, uveli plaćanje poreza i doprinosa na 750 KM koliko dobijaju porodice sa četvoro i više djece, obezbijedili besplatne studentske domove.

Završeni su, kaže, dugi pregovori sa kineskom Eksim bankom o finansiranju izgradnje Hidroelektrane „Dabar“ u vrijednosti većoj od 250 miliona evra. Višković očekuje da počne gradnja, što će značajno poboljašti domaći elektroenergetski sistem.

On je podsjetio da su u tih 100 dana rada Vlade potpisani ugovori za dionicu Rača-Bijeljina, kao i da se očekuje i da kineski partneri brzo krenu gradnju auto-puta od Prijedora do Banjaluka, a pomenuo je i hidrocentrale u gornjem toku rijeke Drine, te izgradnju dionice auto-puta na Koridoru „Pet ce“ kod Doboja.

„Jedino imamo nepokrivenu dionicu Doboj-Vukosavlje jer čekamo procedure EBRD-a, a sve ostalo je ugovoreno“, rekao je Višković.

On je napomenuo da su zaključno sa februarom ove godine izvršili sve obaveze koje se odnose na podsticaje u poljoprivredi u prošloj godini.

Višković je istakao da povećanje plata i penzija nije dovoljno i da treba još, ali se pozvao i na podatke iz 2018. godine kada je prosječna plata bila je 857 KM a danas, četiri godine kasnije 1.257 KM, što je za 46 odsto više, dok su penzije povećane za 49,6 odsto.

Premijer je ukazao na činjenicu da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od svog postojanja, na šta treba biti ponosan.

„Skoro nijedna vlada nikad nije išla na to da u istom momentu smanjuje poreske stope i povećava davanja, a mi smo to radili“, rekao je Višković.

On je istakao da realni sektor, nova proizvodnja, kao i nova radna mjesta i zapošljavanja uvijek moraju biti na prvom mjestu.

Višković je zahvalio jsvim privrednicima u Srpskoj koji redovno izmiruju svoje obaveze i svojim radnicima daju redovno plate. „Oni su blago Republike Srpske, Vlada je njihov servis i posvećuje im posebnu pažnju“, rekao je Višković.

On je podsjetio da je jedan priznati londonski časopis stavio Republiku Srpsku među deset najpoželjnijih mjesta za ulaganje, u konkurenciji 350 gradova i više od 150 regija širom Evrope.

„Republika Srpska u ovom momentu, ne samo u regionu, nego u Evropi ima najveće poreske olakšice i zato je u poziciji da ima najveći broj zaposlenih u istoriji svog postojanja“, rekao je Višković.

On je naveo da je degutantna priča o prezaduženosti Republike Srpske, ali je ukazao i da neće sebi dozvoliti da kaže da svi dobro žive, jer problema ima i biće ih, ali se i rješavaju.

Višković je naveo da je bruto domaći proizvod imao prosječan rast u prošloj godini od tri i po odsto, da je u 2018. bio na niovu od 10 milijardi i 781 milion KM, a 2022. godine 14 milijardi i 239 miliona KM.

On je rekao da je za prošlu godinu javni dug bio 37,5 odsto BDP i manji je nego 2018. godine, dok je ukupan dug 2018. godine bio 48,4 odsto BDP a danas je 44,6 odsto.

„Meni ne pada na pamet da kažem nešto što ne može da se provjeri“, rekao je Višković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare