Višković: Kompanija ne smije biti ugrožena blokadom računa

0
Višković: Kompanija ne smije biti ugrožena blokadom računa

ZVORNIK – Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je kompanija „Alumina“ iz Zvornika nosilac privrednog razvoja regije Birač i šire i da ne može da povjeruje da bi njen rad mogao da bude doveden u pitanje.

Višković je, nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Miloradom Motikom, rekao novinarima da je lično zainteresovan da ovaj privredni subjekt nastavi da radi nesmetano i da ne bude ugrožen blokadama računa, jer ako rad „Alumine“ bude doveden u pitanje, onda je u pitanju cijela regija Birač.

On je upitao kako je moguće da Osnovni sud u Zvorniku vodi postupak vezan za hipoteku firmi „Birač“ u stečaju i nakon presude Okružnog suda i Bijeljini kojom je osporeno potraživanje „Ukio banke“ iz Litvanije od oko 156 miliona KM.

Podsjetivši da je presudu Suda u Bijeljini potvrdio i Viši privredni sud u Banjaluci, Višković je rekao da nije pravnik, ali da nije potrebno da ga neko ubjeđuje da je u redu da se vodi postupak oko zaloga za neki kredit koji je pravosnažno sudskim odlukama osporen.

„Ako je osporen kredit, onda su prema logici osporene i hipoteke i, koliko znam, pravni tim Fabrike glinice `Birač` u stečaju već je pokrenuo proceduru brisanja hipoteke na osnovu presuda sudova iz Bijeljine i Banjaluke“, rekao je Višković.

Višković je naglasio da je pravni nonsens da sada, nakon tih presuda, neko ulazi u izvršni postupak u stečajnom postupku.

Motika je istakao da će, ako se neko olako zaleti da izvrši blokadu računa „Alumine“, izazvati ogromne posljedice.

„Prošle godine u aprilu, kada je bio blokiran račun, molili smo radnike da protesti budu dostojanstveno završeni, nakon čega smo ušli u mirnu fazu rada, a sada nakon nekih najava blokade radnici su naelektrisani“, rekao je Motika.

On je istakao da su u fabrici bili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su danas, nakon trodnevnog boravka, završili rad, te izrazio nadu da će napokon krenuti stvari i dešavanja koja su bitna za ovu kompaniju.

„Što se tiče raznih priča da smo u nekakvom finansijskom stanju, `Alumina` nikad nije stajala ovako dobro, jer radimo, isplaćujemo plate, isplatili smo svim radnicima po 100 KM za Božić i Vaskrs, sada krećemo sa isplatom regresa. Sve poreske obaveze koje na mjesečnom nivou iznose oko milion KM redovno plaćamo po stvarnim platama i prihodima“, pojasnio je Motika.

On je naglasio da će ova godina najvjerovatnije biti završena sa oko 300 miliona KM izvoza, jer je kompletna proizvodnja planirana za svjetsko tržište.

„Radimo, idemo naprijed i nemamo vremena da se zamajavamo oko nekih blokada. Ovo je istorijska šansa `Alumine` koju i radnici i menadžment žele da svojim radom iskoriste i doprinesu ukupnom razvoju kolektiva, a time i standarda zaposlenih“, rekao je Motika.

On je najavio da će u „Alumini“, i pored problema koji su prisutni, biti građen novi objeka površine oko 6.500 metara kvadratnih koji će omogućiti u narednih deset godina proizvodnju za evropsko i svjetsko tržište.

„Urađena je projektna dokumentacija i, uprkos svim nedaćama, krenuće izgradnja objekta u koji će biti zaposleno oko 70 radnika“, rekao je Motika.

On se zahvalio Viškoviću na podršci da „Alumina“ nastavi nesmetano da radi, kao i kompaniji „Boksit“ koja je isporučila 20 odsto rude više nego što je bilo ugovoreno i planirano, samo da zvornička fabrika proizvodi planiranom dinamikom.

Motika je naglasio da će se „Alumina“ boriti svim pravnim sredstvima do kraja da ostvari svoja zakonska prava.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare