Višegradu vraćeno skoro 10 miliona KM

0

BANJALUKA – Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Lončarević rekao je da je Višegradu za dvije i po godine, od kako se realizuje projekat Andrićgrad, vraćeno skoro 10 miliona KM od uloženih sredstava.

Lončarević je rekao da je od same ideje projekta do njegove realizacije, opština Višegrad usvojila 16 odluka u vezi sa Andrićgradom koje su usvojene jednoglasno.

On je dodao da su usvojena i tri narativna finansijska izvještaja u vezi sa izgradnjom grada od kamena, kao i izvještaj predstavnika Skupštine opštine u Skupštini akcionara Andrićgrada.

„Kada se navode sumnje da je u Andrićgradu nešto neregularno, onda bi one trebalo da budu konkretne i potkrepljene argumentima“, naglasio je Lončarević, podsjetivši da, nakon isteka koncesije, sva imovina Andrićgrada ostaje opštini Višegrad i Vladi Republike Srpske.

On je podsjetio da je u Andrićgrad do sada uloženo 33 miliona KM i da je izgrađeno 28.000 metara kvadratnih prostora.

Komentarišući medijske navode o netransparentnosti prilikom realizacije ovog projekta, Lončarević je naglasio da je izgradnja poslovne zgrade „Hidroelektrana na Drini“ realizovana kreditom idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturice u iznosu od 8,5 miliona KM uz hipoteku na njegovoj imovini.

On je precizirao da je procjenu vrijednosti zgrade uradila kuća iz Beograda „KPMG“, sa kojom se složio i ovlašteni sudski izvršitelj, dok je nabavka provedena u skladu sa zakonom o javnim nabavkama BiH.

„Odjeljenje za urbanizam opštine Višegrad izdalo je odobrenje za građenje, kao i upotrebnu dozvolu, a nakon svih ovih koraka i komisije koja je pregledala objekat, došlo je do njegove kupovine“, pojasnio je Lončarević.

Prema njegovim riječima, navedenih 10 miliona KM opštini je vraćeno kroz građevinsku operativu, plate zaposlenih, kao kroz dosadašnje funkcionisanje projekta.

„Sve ovo je s ciljem da se razbije mit o netransparentnosti, jer postoje finansijski izvještaji i zna se gdje je novac odlazio“, rekao je Lončarević.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare