Višegrad u evropskim mostovima kulture

0

Višegrad je jedna od tri opštine u Republici Srpskoj, odnosno među sedam opština u BiH, koja je uključena u projekat „Mostovi kulture u BiH 2013-2014. godine“, koji će uz koordinaciju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske finansirati Evropska komisija, potvrdila je Irena Soldat-Vujanović, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS.

Predstavljajući projektne ideje kulturnim stvaraocima Višegrada Vujanovićeva je pojasnila da se radi o IPA projektu, iz komponente jedan, koji finansira Evropska komisija i Evropska delegacija iz Sarajeva.

– Bitno je naglasiti što će se u naredne dvije godine na polju kulture dešavati jedan vrlo bitan projekat pod nazivom „Mostovi kulture u BiH 2013-2014. godine“. Pošto Višegrad ima šta da pokaže široj kulturnoj javnosti, jer se radi o gradu nobelovca Ive Andrića, koji njeguje kulturnu manifestaciju „Višegradska staza“, a ovdje se nalazi i čuveni Most Mehmed-paše Sokolovića, koji je pod zaštitom UNESKO-a, pokušavamo s Višegrađanima dogovoriti izgradnju organizacionih kapaciteta, kako bi što spremnije dočekali početak realizacije ovog projekta – naglasila je Vujanovićeva.

U realizaciji programskih sadržaja u Višegradu, Banjoj Luci i Novom Gradu, prema njenim riječima, učestvovaće i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Izražavajući zadovoljstvo uvrštavanjem Višegrada u ovaj značajan projekat načelnik opštine, Tomislav Popović, naglasio je kako je ovo logičan nastavak odlične saradnje ove lokalne zajednice s Ministarstvom prosvjete i kulture RS.

– Ono što je najbitnije kroz ovaj projekat ćemo moći obučiti i osposobiti mlade kadrove iz oblasti kulture koji će biti sposobni da već za narednu godinu konkurišu s originalnim projektnim idejama, kojima ćemo još više unaprijediti sadržaje „Višegradske staze“, ali i aktivnosti svih ovdašnjih ustanova i udruženja iz oblasti kulture – pojasnio je Popović, dodavši da će se tako osigurati blagovremeno korišćenje osiguranih sredstava za dodatne kulturne sadržaje u ovom gradu.

Po riječima Novice Bogdanovića, koordinatora pomenutog projekta, već sada je potrebno prikupiti projektne ideje s kojima će višegradski kulturni stvaraoci za narednu, 2013. godinu konkurisati za sredstva Evropske delegacije. On je predložio da se u Višegradu što prije formira programski savjet za kulturu, koji bi koordinirao sve očekivane aktivnosti vezano za realizaciju projekta „Mostovi kulture u BiH 2013-2014. godine“.

(www.palelive.com / Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare