Više osnovanih nego zatvorenih radnji

0

ZVORNIK – Skupština opština /SO/ Zvornik usvojila je danas informaciju o osnivanju preduzetničkih radnji na području opštine, u kojoj se navodi da su od početka godine osnovane 142 radnje, dok je sa radom prestalo 86.
Ovo je druga godina zaredom kako je broj novoosnovanih radnji veći od broja zatvorenih u ovoj lokalnoj zajednici.

Uslove koje neposredno kreira opština Zvornik za poslovanje preduzetnika karakterišu tri pogodnosti, a to su da se rješenje o osnivanju radnje dobija istog dana, da je osnivanje preduzetničke radnje besplatno i da se rješenje o svim promjenama u poslovanju preduzetnika dobija istog dana.

Izdavanje odobrenje za rad istog dana lokalna uprava sprovodi od marta 2008. godine i ovaj projekat kojim se stvaraju pogodnosti za početak rada preduzetnika uspješno se primjenjuje do danas.

Opštinska taksa na osnivanje preduzetničke radnje, koja je u zavisnosti od djelatnosti iznosila od 75 do 250 KM, ukinuta je u aprilu 2009. godine. Zakonom obavezna preregistracija preduzetnika iz 2012. i 2013. godine bila je oslobođena plaćanja opštinske takse koja je iznosila 20 KM.

Na području zvorničke opštine posluje 780 preduzetničkih radnji koje, kako procjenjuju u Odjeljenju za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, zapošljavaju više od 1.300 radnika. Najviše je trgovinskih radnji, a potom zanatskih, ugostiteljskih i ostalih radnji.

Na području grada i Karakaja nalazi se oko 70 odsto od ukupnog broja radnji, dok su preostale raspoređene u ostalim zvorničkim mjesnim zajednicama.

Odbornici SO usvojili su i odluku kojom se odobrava pokriće deficita u budžetu opštine iskazanom po godišnjem finansijskom izvještaju za 2014. godinu u iznosu 732.557 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare