Više od 50 prijavljenih za davanje krvi

0

Više od 50 lica prijavilo se za današnju akciju davanja krvi koju je na Palama organizovalo Udruženje dobrovoljnih davalaca Sarajevsko-romanijske regije, izjavila je predsjednik ovog udruženja Gospava Pejić.

„Ovo je prva akcija u ovoj godini. Davaoci, kada jednom daju krv, prema zakonu imaju pravo na dva slobodna dana, dok sa 10 davanja bivaju životno oslobođeni plaćanja participacije. Lijep je osjećaj kada znate da u pet minuta možete da nekome spasite život“, rekla je novinarima Pejićeva.

Pejićeva apeluje da ljudi ne čuvaju krv za najmilije, nego da se odazivaju ovakvim akcijama.

„Sigurna krv uvijek treba da sačeka pacijenta u banci krvi transfuziologije Bolnice `Srbija` u Istočnom Sarajevu“, poručila je Pejićeva i dodala da Udruženje trenutno broji 500 članova.

Šef Službe transfuzije u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu Jelena Stojanović Lukić rekla je da je u januaru evidentan manji broj dobrovoljnih davalaca, te će danas novim jedinicama obnoviti zalihe.

„U Bolnici `Srbija` je zadovoljavajuće stanje rezervi krvi, a akcije planiramo da bismo na vrijeme obezbijedili dovoljne količine. Sve službe u Republici Srpskoj su uvezane, tako da, ukoliko jedna raspolaže viškom, krv šalje u onu službu kojoj nedostaje“, izjavila je Lukićeva.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, koji je dao krv peti put, zahvalio je Udruženju što su odlučili da akciju realizuju na Palama.

„Bitan je prvi korak – da imate osobu koja želi da da krv. Prijavljivanjem na dobrovoljne akcije pokazuje se da je u našem društvu ostala doza humanosti za pomoć u trenutku kada je ona nekome najpotrebnija“, poručio je Jugović.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare