Više od 300 pacijenata obavilo besplatan oftalmološki pregled

0

ISTOČNO SARAJEVO – Više od 300 pacijenata iz Istočnog Sarajeva, Zvornika i Foče je u proteklih šest dana obavilo besplatne oftalmološke preglede u okviru projekta „Mobilna klinika“.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su u okviru ovog zajedničkog projekta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i „Ruske humanitarne misije“ pregledi obavljani u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, te u bolnicama u Zvorniku i Foči.

Šeranić je pojasnio da je u projektu korišteno specijalno opremljeno vozilo za prijem i pružanje medicinske pomoći, a aparati koji su upotrebljavani će narednih šest mjeseci ostati u Republici Srpskoj, te će pacijentima kod kojih je otkrivena anomalija biti omogućeno dalje liječenje.

„Riječ je o kolegama iz Rusije koje su došle i pružile pomoć – kako našim ljekarima, tako i stanovnicima u okviru i dijagnostike i terapijskog liječenja određenih anomalija, prije svega kod djece i omladine koji imaju probleme sa dioptrijom“, rekao je Šeranić.

On je podsjetio na dosadašnju saradnju sa Ruskom Federacijom u oblasti zdravstva, te rekao da je na današnjem sastanku dogovoren i nastavak saradnje u zdravstvenom sektoru za 2020. godinu.

Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc pozdravio je ovaj vid saradnje, najavljujući da će podrška biti nastavljena.

„Ovo je prvi projekat u Republici Srpskoj, a ja se nadam da će biti produžen i u narednoj godini. Zahvalio bih Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i specijalistima u zdravstvenom sektoru Srpske za spretnost u ovoj akciji“, rekao je Kerestedžijanc.

Oftalmolog u bolnici „Srbija“ Bobana Petrović rekla je da je projektom „Mobilna klinika“, osim pregleda za pacijente, i ljekarima pružena mogućnost edukacije.

„Imali smo priliku da nas kolege edukuju na aparatima koji nisu dostupni na našem tržištu, a ciljne grupe bila su djeca i omladina koja imaju reflekcione greške. Cilj jednog aparata je da zaustavi rast dioptrije, drugi radi na principu lasera i liječi slabovidost kod djece, dok treći liječi prednji segment oka“, objasnila je Petrovićeva.

U mobilnom timu bio je i ruski ljekar Sergej Bokarev, koji je izrazio oduševljenje medicinskim osobljem u Republici Srpskoj.

Ovo je prva akcija ovog tipa u Republici Srpskoj, a do sada su slični projekti realizovani u Srbiji u pet regija, gdje je pregledano više od 2.500 ljudi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare