Vikipedija slavi rođendan u Republici Srpskoj

0

ISTOČNO SARAJEVO – Najveća svjetska enciklopedija „Vikipedija“ obilježiće u petak, 15. januara, 15 godina postojanja u više od 90 gradova širom svijeta „Vikipedijinim danom“, a jedna od centralnih aktivnosti biće organizovana u Istočnom Sarajevu.


„Vikimedija start Republika Srpska 2016“ je skup dvodnevnih aktivnosti posvećen obilježavanju 15. rođendana „Vikipedije“ i prvoj konferenciji „Vikimedijine“ zajednice u Republici Srpskoj.

Učesnici će imati priliku da se podrobnije upoznaju sa „Vikipedijom“ i zajedno sa Vikimedijancima iz Republike Srpske proslave 15 godina njenog postojanja.

Tokom konferencije koja će biti održana u hotelu „Espania“ 16. januara učesnike očekuje bogat program kroz koji će imati priliku da se upoznaju sa organizacijom koja stoji iza „Vikipedije“ – „Vikimedijom“.

Takođe, biće predstavljeni ostali „Vikimedijini“ projekti, njihov značaj i mnogobrojne mogućnosti.

Otvorenu i višejezičnu enciklopediju, osnovao je 15. januara 2001. godine DŽimi
Vels, u želji da ubrza njenu prethodnicu – Nupediju, čiji su okviri i tehnologija bili spori u ostvarivanju misije da cjelokupno ljudsko znanje bude dostupno svima.

„Vikipedija“ je 15 godina kasnije postala sinonim za onlajn enciklopediju i jedan od najposjećenijih sajtova.

Statistike govore da je upravo „Vikipedija“ najposjećeniji sajt na svijetu u kategoriji obrazovnih veb stranica, dok je u globalnom domenu u top šest.

Između 80 i 100 hiljada urednika svakodnevno unosi više stotina novih članaka i na desetine hiljada izmjena.

Trenutno „Vikipedija“ ima 37 miliona članaka na 291 jeziku, dok svakog mjeseca bilježi više od pola milijarde pregleda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare