Vidovdanska priredba za djecu sa Kosmeta

0

SOKOLAC – Na Sokocu je večeras, povodom Vidovdana, organizovana priredba za 46 djece i četiri nastavnika sa Kosova i Metohije koji ovih dana borave u 40 porodica na području opštine u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Direktor Osnovne škole /OŠ/ „Sokolac“ Đorđe Rajić rekao je novinarima da su djeca danas posjetila Vojničko groblje „Mali Zejtinlik“ gdje su prisustvovala kratkom istorijskom času, a potom i večernjem bogosluženju u Crkvi Svetog proroka Ilije.

„Mi smo kao i naši preci poznati po gostoprimstvu i to je ono što njegujemo i danas, a evo pokazuje se upravo ovih dana“, naglasio je Rajić.

Rajić je zahvalio banjalučkom Odboru za pomoć Kosovu i Metohiji i predsjedniku Odbora Miloradu Arlovu što ih je spojio sa ovom djecom, kao i načelniku opštine Sokolac Milovanu Bjelici koji je prihvatio ovaj projekat, a posebno porodicama koje su ugostile djecu sa Kosmeta.

Bjelica je rekao da je opština Sokolac i u najtežim situacijama pružala bratsku ruku srpskom narodu na Kosmetu, bratimila se sa opštinom Goraždevac, da su predstavnici opštine više puta posjetili to područje, bili domaćini ktitorske slave Pećke patrijaršije Arsenija drugog Sremca, pomogli obnovu jednog broja manastira i izgradnju Doma zdravlja u Goraždevcu.

Nastavnik u OŠ „Dositej Obradović“ u selu Parteš Jelena Petrović Maksimović pozdravila je organizatore i posjetioce priredbe u porti crkve na Sokocu, te naglasila da su djeca sa Kosmeta proteklih dana izgradila bedeme ljubavi i prijateljstva.

„Vi ste nam otvorili, ne samo vrata vaših domova, nego i vrata vaše duše i srca. Nadam se da ćemo i mi vama otvoriti naše domove, a srca smo vam već poklonili“, poručila je Maksimovićeva.

Srđan Karadžić, pedagog u OŠ „Miladin Popović“ u Pasjanu, jednom od tri sela koja čine srpsku enklavu sa 5.000 stanovnika, rekao je novinarima da su djeca sa Kosmeta veoma zadovoljna i srećna, te da će ovo iskustvo pamtiti.

On je naveo da djeca sa Kosova i Metohije prate nastavu po planu i programu Srbije, te da su za Republiku Srpsku čuli zahvaljujući predsjedniku banjalučkog Odbora Miloradu Arlovu.

„Arlov organizije posjete na čemu sam mu u ime roditelja, škole i svih Srba u enklavi veoma zahvalan“, istakao je Karadžić.

U okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, djeca sa Kosmeta ove godine borave u Prijedoru, Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru, Čelincu, Brodu, Šamcu, Pelagićevu, Doboju, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju i na Sokocu.

Oni će do 2. jula boraviti kod vršnjaka u oko 450 porodica u Republici Srpskoj.

Djeca su došla iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Osojana, Crkoleža, Kline, Vidanja, Goraždevca, Velike Hoče, Orahovca, Ugljara, Kosova Polja, Novog Brda, Lipljana, Parteša, Pasjana, Vitine i iz Kosovske Kamenice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare