Vesna Renovica pletilja unikatnih radova

0

SOKOLAC – Sokočanka Vesna Renovica /60/, član Udruženja „Aurora“, već 40 godina plete neobične odjevne predmete, a odnedavno je počela da radi modne unikate i tepihe od kožnih traka.

U „Aurori“ napominju da su Vesnini radovi privukli posebnu pažnju posjetilaca na svim značajnijim manifestacijama od Bijeljine do Jahorine i Istočne Ilidže, na kojima su učestovali članovi Sekcije za društvenu aktivnost žena, koja djeluje u okviru ovog sokolačkog udruženja građana.

U razgovoru za Srnu Renovica ističe da je svojim rukotvorinama uspjela da spoji tradicionalno i savremeno, a ističe se u inovativnosti u pletenju pelerina, tašni, ženskih kompleta, džempera, kaiševa i šalova, koje ukrašava etno motivima, raznobojnim perjem, perlicama, šljokicama, te komadima krzna, kože i platna.

Odnedavno, navodi Vesna, isijecanjem traka od meke kože u više tonova, plete unikatne tepihe, tašne, ženske moderne komplete, ali teško stiže do kupca, osim na izložbama ručne radinosti na kojima prezentuje svoje radove.

„Svi moji radovi od vune su jedinstveni. Imam ‘hiljadu ideja’ za izradu odjevnih predmeta koji se ne mogu kupiti ni u jednoj prodavnici, ali je potrebno obezbijediti njihov plasman“, naglašava Renovica.

Ona veliku nadu polaže u planirani objekat „Info-pulta“ na dijelu lokacije predviđene za Etno-selo na Ravnoj Romaniji, koje će biti građeno u okviru projekta „Via Dinarika“.

Tu će se naći mjesto i za proizvode kućne radinosti ovog kraja.

Renovica je prije osam godina plela originalne džempere za modnog kreatora Darka Kostića iz Beograda.

Radila je i za butik „Kobra“ u Sava centru u Beogradu, preko koga je plasirala 40 modernih džempera i zaradila dobar honorar.

Prije minulog rata sarađivala je sa nekadašnjom Robnom kućom suvenira i ručne radinosti „Bosna folklor“ u Sarajevu i duže vrijeme za njih heklala i radila vezene ukrasne garniture za kuću, te plela moderne džempere i tunike.

Ona podsjeća da su njene vezene garniture kupovali kupci iz SAD još za vrijeme Zimske olimpijade 1984. godine i da su poklanjani poslovnim prijateljima bivše sokolačke UNISOV-e Fabrike kotrljajnih ležaja iz Švedske.

Renovica voli da radi jedinstvene odjevne premete koji se rijetko mogu vidjeti na izložbama ručne radinosti i mogla bi da isplete sve što zamisli, ukoliko bi bio obezbijeđen kupac.

Udruženje građana „Aurora“, osnovano 2007. godine, ima pedesetak članova.

U okviru ovog udruženja djeluje Sekcija za društvenu aktivnost žena, koja okuplja žene čuvare tradicije romanijskog kraja, koje sa svojim rukotvorinama učestuju na brojnim izložbama.

(www.palelive.com/Srna)