Verifikacija stare devizne štednje do kraja februara 2024. godine

0

BANJALUKA – Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da lica koja do sada nisu verifikovala staru deviznu štednju, a čija sredstva su bila deponovana u bankama sa sjedištem u BiH i za koje je obaveza vraćanja prenesena na Srpsku, to mogu da urade od danas do kraja februara 2024. godine.

Verifikacija stare devizne štednje se vrši u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/, a novi rok za verifikaciju otvoren je imajući u vidu činjenicu da još nisu svi vlasnici stare devizne verifikovali svoje potraživanje.

Za zahtjeve koji budu podneseni u predviđenom roku, verifikacija će biti izvršena pod identičnim uslovima koji su do sada imali vlasnici stare devizne štednje, a u skladu sa zakonima i podzakonskim propisima.

Zakonom definisani iznos stare devizne štednje koji treba isplatiti Republika Srpska je 774,9 miliona KM, od čega je verifikovano 673,7 miliona KM /87 odsto/ koja se odnosi na 55.510 lica.

U gotovini je isplaćeno 84,8 miliona KM, čime je u cjelosti isplaćena štednja za 23.212 lica.

Za preostali iznos verifikovane štednje su emitovane obveznice u iznosu 588,9 miliona KM.

Za verifikaciju je preostalo 101,2 miliona KM /13 odsto/.

Iz resornog ministarstva ističu da sve dospjele obaveze po osnovu emitovanih obveznica Republika Srpska uredno izvršava.

Od ukupne obaveze po emitovanim obveznicama, zajedno sa kamatama, preostaje za izmirenje još 22,2 miliona KM.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Vlada RS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare