Veoma važno „Famosu“ vratiti stari duh i svježinu

0

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izrazio je uvjerenje da će nekadašnje preduzeće „Famos“ na Palama, nakon okončanja stečajnog postupka, ponovo vratiti duh i svježinu koju je imalo prije rata u okviru metalske industrije u BiH.


„Već duži vremenski period radili smo sa više mogućih partnera koji bi bili spremni da iz stečaja preuzmu ‘Famos’ Koran i da u tom smislu pokrenemo novi proizvodni ciklus zajedno sa novim partnerom“, rekao je Đokić Srni.

On je dodao da se, na sreću, došlo do takvog cilja i rezultata da su sada u fazi preuzimanja „Famosa“ iz stečaja.

„Nadam se da nećemo imati otpore, jer je poznato da su stečajne procedure dosta zahtjevne i dugotrajne, a zna se desiti da se na nekim običnim sitnicama i krajnje formalnim pitanjima napravi zastoj koji treba otkloniti u što kraćem roku, a može potrajati i nekoliko mjeseci“, rekao je Đokić.

On se nada da neće biti zastoja i da se može obezbijediti da se u „Famos“ počne vraćati duh i svježina koju je nekada imao.

„Da li ćemo uspjeti i za koje vrijeme dostići taj nivo koji je ‘Famos’ nekada imao, to ne mogu da garantujem, ali je veoma važno da je ‘Famos’ na putu da izađe iz duboke krize i mrtvila u kojem je godinama bio“, poručio je Đokić.

Stečajni upravnik bivšeg AD „Famos“ Koran Pale Radoslav Bratić i vlasnik kompanije „Kapital grupa“ Idris Fatih Šahin 4. avgusta potpisali su Ugovor o kuporodaji imovine bivšeg „Famosa“, a za direktora nove firme IFSFA-MOS imenovan je Petar Marinković.

Direktor novoosnovane firme DOO IFSFA-MOS Pale Petar Marinković rekao je ranije Srni da je pokretanje nekadašnjeg „Famosa“ sasvim izvjesno i da rukovodstvo nove firme trenutno radi na prikupljanju podataka o raspoloživoj radnoj snazi na koju će moći da računa u prvim danima početka radnog procesa.

Marinković naglašava da je novi vlasnik „čovjek koji u ovom trenutku na Pale donosi novac i posao“.

„Šahin je odlučan da obnovimo pređašnju proizvodnju remonta industrijskih motora, proizvodnje dijelova motora, prvenstveno klipnjača, bregastih osovina, viskoventilatora i turbokompresora, ali i da pokrene novu modernu liniju proizvodnje zupčanika i ležajeva bez ulja“, najavio je Marinković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare