Veoma važno promovisanje srpskog jezika i ćirilice

0

Profesori srpskog jezika sa Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama Branka Brčkalo i Milanka Babić održale su danas u Srednjoškolskom centru Pale interaktivni čast o značaju srpskog jezika u savremenom društvu i poručile da je promovisanje ovog jezika i ćirilice najvažnije za opstanak srpskog naroda.

Brčkalo je rekla povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika da bez jezika nema ni naroda, te da o značaju jezika treba razmišljati stalno, a ne samo kada postoji neki povod.

„Nije sve na školi. Ako ne zaštitimo jezik i zakonom i institucijom onda nećemo mnogo ostvariti u vaspitno-obrazovnim ustanovama“, izjavila je Brčkalova novinarima.

Prema njenim riječima, Filozofski fakulteta planira niz promocija koje će govoriti o Katedri srbistike i promovisanju srpskog jezika i ćirilice.

„Uvijek se vraćamo zavještanju Stefana Nemanje, koji je govorio – šta je narod uzmete li mu jezik i dušu? Mi se stalno borimo protiv raznih pritisaka u vrijeme globalizacije“, navela je Brčkalova.

Profesor na Filozofskom fakultetu na Palama Milanka Babić ukazala je na sukob politike i lingvistike jer je srpski književni jezik rastočen na četiri politička jezika.

„Ta četiri politička jezika nisu značajna sa lingvističke strane jer to i dalje ostaje isti jezik sa istim pravilima, potencijalima i istorijom“, navela je Babićeva.

Učenica Srednjoškolskog centra „Pale“ Sonja Elek rekla je da je škola povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika organizovala niz aktivnosti s ciljem razvijanja svijesti kod mladih ljudi prema njegovanju srpskog jezika.

„Važno je da čuvamo naš maternji jezik da bismo mogli opstati kao narod. Na nama kao potomcima Nemanjića, kao svetosavcima jeste da čuvamo maternji jezik“, poručila je Elekova.

u svijetu se danas obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je Unesko odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti.

Oko 6.000 jezika se govori u svijetu, ali lingvisti prognoziraju da će do kraja 21. vijeka više od polovine, čak i do dvije trećine odumrijeti.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare