Veliki odziv akciji mjerenja šećera u krvi

0

FOČA – Veliki broj Fočaka odazvao se akciji besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska, koju je danas, povodom Svjetskog dana brobe protiv dijabetesa, organizovalo opštinsko Udruženje dijabetičara.
Predsjednik ovog udruženja, pneumoftiziolog Univerzitetske bolnice Foča Ana Vladičić kaže da građane kod kojih su izmjerene povećane vrijednosti, odnosno koji imaju rizik od obolijevanja od šećerne bolesti, upućuju doktorima porodične medicine i endokrinolozima.

„Fizička aktivnost, obična šetnja, zdrav život i ishrana sa puno voća i povrća, bez rafinisanih šećera, najbolja su prevencija protiv dijabetesa“, napomenula je Vladičićeva.

Fočanka Milka Prodanović, koja boluje od dijabetesa, navodi da je najvažnije spriječiti ili na vrijeme otkriti ovu podmuklu bolest, protiv koje se ona bori disciplinovanim životom.

„Redovno kontrolišem vrijednost šećera u krvi, a ovakve kontrole su od velikog značaja, kako za nas dijabetičare, tako i za sve građane. Treba voditi uredan život sa dosta šetnje i fizičke aktivnosti i ja to upražnjavam“, rekla je Prodanovićeva.

NJen sugrađanin Ranko Matović kaže da je imao priliku da se uvjeri da je zdrav.

„Uredni su rezultati. Nikad nije suvišno prekontrolisati zdravlje“, rekao je Matović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare