Velike pogodnosti za zanimanja modni krojač i modni galanterista

2

Učenici koji upišu novi smjer modni krojač i modni galanterista u Srednjoškolskom centru „Pale“ od samog početka imaće velike pogodnosti, poput obezbijeđenog prevoza i stipendije na mjesečnom nivou, rekao je Srni direktor ove obrazovne ustanove Nedeljko Gazivoda.

„Uvođenje novih deficitarnih zanimanja u školi biće izuzetno korisno za razvoj lokalne zajednice i privrede, jer će učenici biti konkurentni na tržištu rada, a u današnje vrijeme od prvog razreda dobijati mjesečnu naknadu koju će finansirati Vlada Republike Srpske, nije mala stvar“, rekao je Gazivoda.

Prema njegovim riječima, učenici deficitarnih zanimanja dobiće i stipendije od lokalne firme na Palama, koja je obećala da će stipendirati sve učenike koji upišu jedan od ponuđenih smjerova, što je veliki posticaj za buduće učenike.

„Ponudili smo kombinovano odjeljenje u kojem će biti po 12 učenika. Na Palama je firma `Mraz` koja zapošljava više od 100 ljudi, a obim posla zahtijeva veći obim radne snage, pa im je potrebam mlad i kvalifikovan kadar. Učenici bi praktičnu nastavu izvodili u njihovoj fabrici“, istakao je Gazivoda i dodao da će stručno-teorijske predmete predavati tehnolog kvalifikovan za tu vrstu posla.

Gazivoda se nada da će biti zainteresovanih za upis u odjeljenje modni krojač i modni galanterista, jer prema zakonu minimalno mora biti 16 učenika u odjeljenju.

On je podsjetio da su uvođenje novog zanimanja dogovorili na sastanku koji su imali sa predstavnicima Privredne komore, Unije poslodavaca, Zanatske komore, Zavoda za zapošljavanje Srpske, lokalne zajednice i drugim društvenim partnerima.

Gazivoda je istakao da su urađene prezentacije, te poslate osnovnim školama na području opštine Pale da bi se učenici informisali o novim zanimanjima.

Direktor firme „Mraz“ sa Pala, Mladen Kovačević, rekao je Srni da će kompanija finansirati učenike koji upišu jedan od deficitarnih zanimanja – modni krojač i modni galanterista u iznosu od 50 KM na mjesečnom nivou.

„Osim stipendije koju nudimo, imali bi i stipendirati od Vlade Srpske. To je ukupno 150 KM na mjesečnom nivou. Krajnji cilj nam jeste da po zvaršetku školovanja učenicima ponudimo posao i od prve generacije vidimo ko je potencijal, kako bi dalje išao na doškolovavanje. Svi oni moraju da prođu fazu da li da idu za modnog krojača ili modnog galanteristu da bi dalje nastavili školovanje“, istakao je Kovačević.

On je dodao da će učenicima biti obezbijeđen i prevoz od firme jer imaju autobuse koji voze radnike, tako da će ustupiti jedan da bi ih dovozili na praksu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ovo je pun pogodak! Kamo sreće da se uvede još deficitarnih i zanatskih zanimanja. To bi višestruko doprinijelo razvoju Pala, od ostanka mladih, povećane zaposlenosti, pružanja raznovrsnih usluga građanima…

Da li realan/a? Da neko radi za 520KM 6 dana u swdmici, da dozivljava razne uvrede, pritiske, stalna oovećanja normi kako bi plata bila manja? Da nema godisnjeg? To je slika i prilika.