Velika nezaposlenost na području opštine Pale-Prača

0

Na području opštine Pale-Prača u posljednje vrijeme povećan je broj nezaposlenih zbog čega su brojne porodice ostale bez egzistencije, pa su neophodne odlučne mjere u rješavanju njihovih problema, izjavio je danas načelnik ove federalne opštine Asim Zec.

„Izradom socijalne karte došli smo do podataka da broj nezaposlenih raste i to najčešće iz razloga što je došlo do otpuštanja radnika na području Sarajevskog Kantona koji se sada prijavljuju na području opštine Pale-Prača“, rekao je Zec novinarima. Rukovodstvo opštine se nada da će u saradnji sa višim nivoima vlasti uspjeti realizovati određene programe da bi donekle ublažili ove negativne trendove.

Zec je istakao da je budžet opštine izuzetno skroman zbog čega u saradnji sa kantonalnim i federalnim ministarstvima ova opština nastoji osmisliti programe zapošljavanja.

„Predložio sam javne radove da bismo uposlili nezaposlene kao što je raščišćavanje korita rijeke Prače. Evidentno je da u situaciji kada su, ne samo u Bosansko-podrinjskom kantonu nego i u državi, obustavljeni građevinski radovi i izgradnja puteva, ostaje da problem građana koji su ostali bez egzistencije riješavamo što efikasnije“, ističe Zec.

Prema njegovim riječima ohrabrujuća je najava okončanja poslova na tunelu Stambolčić, čime bi ova lokalna zajednica trebala biti bliža Sarajevu što može privući investitore da se opredjele za ulaganja na ovom području.

U ovoj opštini očekuju usvajanje zakona o partnerstvu lokalnih zajednica, privrednih i privatnih subjekata, jer će, kako smatraju, lakše privući investiture, a time i ostvariti cilj otvaranja radnih mjesta.

Opština Pale-Prača nastale je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Prača)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare