Večernje Novosti: Skijališta prazna

0

I pored 18,3 miliona konvertibilnih maraka, koliko je Vlada Republike Srpske investirala na Jahorini u dva šestoseda, uređenje hangara za smeštaj korpi i dodatnu infrastrukturu, što je nesumnjivo najveće ulaganje u poslednje dve i po decenije, poseta olimpijskoj planini nije ni približna onoj kojoj su se mnogi nadali. Slična situacija je i u drugim turističkim centrima RS, pa zlonamernici već sad tvrde da je zimska sezona u Srpskoj propala. Podupiru to i podacima Zavoda za statistiku, koji “beleže” da je Srpsku u januaru ove godine posetilo 13.610 turista, koji su ostvarili 34.541 noćenje, čime je broj dolazaka manji za oko 18 odsto u odnosu na decembar prošle godine! Ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković za “Novosti” kaže da je još rano tvrditi da je zimska turistička sezona propala, jer ona još traje.

– Istina je da do danas sezonom ne možemo biti zadovoljni, a to se odnosi samo na ono na šta su Vlada RS i Ministarstvo trgovine i turizma mogli da utiču, a to je kašnjenje donošenja predloga Zakona o javnim skijalištima, koji je dostavljen u skupštinsku proceduru u novembru 2009. godine. Promocija turizma ide preko turističkih organizacija, opština i gradova, tako da se uspešnost sezone meri i prema rezultatima rada tih institucija, kao i svih drugih subjekata povezanih u lancu marketinga, promociji i predstavljanju turističkog proizvoda.

Ko je odgovoran što ove godine nisu popunjeni turistički kapaciteti onako kako je to očekivano i ko će snositi posledice?

– Vlada i Ministarstvo nemaju zakonsko uporište da preduzimaju mere na pronalaženju odgovornih za dolazak manjeg broja turista na Jahorinu ove sezone nego prošle. Mi smo sa svoje strane učinili sve što je u našoj nadležnosti, da dokapitalizacijom u Olimpijskom centru “Jahorina”, omogućimo najveće investiciono ulaganje od 1984. godine. Osim toga, Vlada RS ne upravlja celim turističkim resursom na Jahorini. Poznato je da je na Jahorini većina smeštajnih kapaciteta u privatnom vlasništvu.

Republiku Srpsku muči i nedostatak smeštajnih kapaciteta. To je, možda, još jedan razlog što se ovogodišnjoj sezoni “loše piše”.

– Jedan od glavnih problema RS je nedovoljno smeštajnih kapaciteta, od hostela do visoko kategorisanih objekata. Prema statističkim podacima u celoj Republici Srpskoj ima oko 10.000 registrovanih kreveta! Samo na Zlatiboru ima isto toliko, pa je onda jasno da to nije ni blizu dovoljno za neko kvalitetnije konkurisanje značajnijim turističkim centrima zemalja u okruženju. Vlada i Ministarstvo, preko lokalnih zajednica, prilikom razgovora sa potencijalnim investitorima potenciraju izgradnju novih smeštajnih kapaciteta na celom prostoru RS, gde ima potencijala za razvoj turizma. Gosti dolaze tamo gde mogu da se udobno smeste i da ono što traže mogu i da dobiju.

NIKO NE TRLjA RUKE

NI U ostalim zimskim centrima u BiH, ne mogu se pohvaliti dobrom posetom.
– Zimski centri, kako u BiH, tako i zemljama u okruženju, imali su skoro iste probleme kao što su i centri u RS. Može se zaključiti da niko ne trlja ruke i da može biti zadovoljan postignutim rezultatima u ovom vremenskom periodu zimske turističke sezone.

AMBICIOZNI PLANOVI

HOĆE li Srpska iduću zimsku turističku sezonu dočekati spremnije? Sudeći po veoma ambicioznim planovima Vlade RS biće tu pune ruke posla.
– To se naročito odnosi na olimpijsku planinu Jahorinu, gde je u planu završetak projekta osnežavanja, što će sigurno turističkim radnicima omogućiti da izbegnu probleme sa nedostatkom snega u zimskom periodu. Ubuduće ozbiljno treba računati i na Ski-centar Igrište u Vlasenici, prostor Vlašić u Kneževu, kao i Nacionalni park “Kozara” sa dečjim ski-liftom i noćnim skijanjem. Iskustva iz 2009. godine moraju dati ozbiljan nauk svim turističkim radnicima u Srpskoj. To se pre svega odnosi na daleko veću medijsku promociju, marketinšku propagandu, nastupe na sajmovima van granica Srpske…

(Večernje Novosti)
Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare