Večeras počinje Peti međunarodni festival gitare

0
Arhivska fotografija

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Peti međunarodni festival gitare „Gitar junajted fest“ počeće večeras u Istočnom Novom Sarajevu, a zbog trenutne epidemiološke situacije predviđen je samo koncertni program u sali Kulturnog centra, uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite.

Direktor festivala, kompozitor i gitarista Vojislav Ivanović izjavio je Srni da je poseban značaj festivala u činjenici da se ogranizuje petu godinu zaredom.

Iako su zboh virusa korona morali biti otkazani majstorske radionice i takmičarski dio, on je rekao da su pokušali da obogate koncertni dio festivala.

„Tokom ovih godina naš festival je rastao i izrastao u dostojnog člana svjetske porodice gitarskih festivala. Sve to nas obavezuje da rastemo i dalje i da budemo bolji. Kultura je sastavni dio naših života, ljudi vole da slušaju različite žanrove muzike i zato je potrebno da im ponudimo dosta toga iz ove oblasti“, rekao je Ivanović.

On je dodao da će večeras u 18.00 časova biti otvorena izložba najljepših postera dosadašnjih edicija festivala.

„Prezentacija jedinstvene `Muv` /Moov/ najmanje `putne` gitare na svijetu zakazana je u 18.30 časova, nakon čega slijedi svečano otvaranje Festivala u 20.00 časova i koncert Nemanje Bogunovića u saradnji sa gudačkim kvintetom `Strings atačt` /Strings Attached/ pod vođstvom sjajnog violiniste Jovana Bogosavljevića“, istakao je Ivanović.

Publici će se sutra u 20.00 časova prvi put predstaviti izvanredni i izuzetno svestrani grčki gitarista Jorgos Behlivanoglu /Yorgos Bechlivanoglou/.

Novitet festivala je koncert pod nazivom „Gitar junajted podijum za mlade“ na kojem će se predstaviti najbolji studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u nedjelju, 1. novembra, u 18.00 časova, čime će festival biti svečano zatvoren.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo interesovanjem publike za ovogodišnje izdanje festivala, napomenuvši da je, s obzirom na epidemiološku situaciju i propisane mjere, broj posjetilaca u sali Kulturnog centra ograničen na 50. On je pozvao posjetioce da rezervišu ulaznice na vrijeme.

Zainteresovani ulaznice mogu da rezervišu na mejl guitarunitedfest@gmail.com, a ovogodišnji Festival održava se pod sloganom „Gitarska porodica“.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je Srni da se Opštinska uprava trudi da podrži, ali i održi nivo kulturnih manifestacija na području ove lokalne zajednice u izuzetno teškim i specifičnim okolnostima.

„Želim i da čestitam organizatorima koji su se potrudili da dovedu kvalitetne i dobre izvođače i mislim da će publika ipak naći način da uživa na ovim koncertima“, istakao je Ćosić, dodajući da je opština i ove godine podržala ovu manifestaciju.

Ćosić je naglasio da je važno da se održi nivo života u lokalnoj zajednici, jer se time pokazuje da bez obzira na sve što se dešava, život ne može da stane.

„Moramo da uvažavamo sve ono što se dešava oko nas, a prvenstveno na svim manifestacijama da vodimo računa o zdravlju ljudi, jer je to najbitnije“, istakao je Ćosić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare