Večeras otvaranje “Jahorina film festivala”

0

Sedmi Međunarodnom festival ekološkog turističkog filma “Jahorina film festival” večeras će biti otvoren na Palama.


U okviru ceremonije otvaranja biće prikazan igrani film “Led” Jelene Bajić – Jočić, koji je na nedavno održanom Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu dobio “Zlatnu lincuru” za najbolje ostvarenje koje govori o ekologiji ljudske duše.

Ceremoniji otvaranja, koja je zakazana za 19.00 časova u Kulturnom centru Pale, između ostalih, prisustvovaće i pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Aleksandra Trifković.

Nakon ceremonije uslijediće prikazivanje filma “Led” kojem će prisustvovati članovi ekipe Radoš Bajić, Nela Mihailović, Olga Odanović, kao i snimatelji, producenti i drugi učesnici, saopšteno je iz Pres-službe Festivala.

U programu Festivala od sutra do 28. septembra u tri festivalske kategorije autori će se boriti za jednu od 10 zvaničnih nagrada, i to Zlatna, Srebrena i Bronzana borovnica za najbolji turistički film, Zlatna, Srebrena i Bronzana lincura za najbolji ekološki film, te Zlatni, Srebreni i Bronzani javor za najbolji kratki promotivni film i Gran pri Festivala za najbolji film festival bez obzira na kategoriju.

U zvaničnoj konkurenciji Festivala biće prikazano ukupno 85 filmova iz 20 zemalja.

U pratećim programima za 26. septembar predviđena je posjeta Andrićgradu i Višegradu, gdje će gosti Festivala moći da se upoznaju o znamenitostima ovog kraja, a domaćin će im biti i načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković.

Za 27. septembar predviđena je posjeta Sarajevu, dok će 29. septembra gosti posjetiti Jahorinu, gdje će se moći voziti se šestosjedom.

Potom je predviđen okrugli sto o temi “Voda 2013”. Moderator ovog skupa biće direktor Instituta za hidrotehniku u Sarajevu Tarik Kupusović, a panelisti su akademik LJubomir Berberović, Željko Majstorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Federacije BiH /FBiH/Safet Harbinja i direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović.

“Od prošle godine, u saradnji sa fondovima za zaštitu životne sredine/ Srpske i FBiH, `Jahorina film festival` dodjeljuje godišnje nagrade za najbolji ekološki projekat u BiH u tekućoj godini. Ceremonija dodjele ovih nagrada biće održana 27. septembra u Hotelu `Evropa` u Sarajevu”, rekao je Srni direktor Festivala Mirko Despić.

On je najavio da će kompletan zvanični program Festivala biti izveden u Hotelu “Damis” na Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Zatvaranje Festivala predviđeno je za 28. septembar u 19.00 časova u Hotelu “Damis” na Palama.

Pokrovitelji Festival su Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstvo okoline i turizma FiH, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Fond za zaštitu okoline FBiH.

Generalni sponzor festivala je “BH telekom”.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments