Večeras otvaranje manifestacije “Dani Kinoteke Republike Srpske”

0

U Kulturnom centru Pale večeras će svečano biti otvorena manifestacija “Dani Kinoteke Republike Srpske”, kojom će biti obilježeno 20 godina postojanja filmskog arhiva Srpske.

Otvaranju manifestacije, koje je zakazano za 18.00 časova i u okviru kojeg će biti riječi o filmskom arhivu od “Srna filma” do “Kinoteke”, prisustvovaće i ministar prosvjete i kulture Srpske Anton Kasipović.

Nakon otvaranja manifestacije – u 19.30 časova u Galeriji “Cekovića kuća” na Palama biće otvorena izložba filmskih plakata “Stotinu godina srpskog igranog filma”.

Od sutra do 28. juna u Kulturnom centru biće prikazana revija srpskog dokumentarnog i igranog filma i to 15 dokumentarnih i tri igrana filma srpske produkcije. Projekcije su predviđene u večernjim terminima od 19.00 i od 20.30 časova.

Posjetice će imati priliku da pogledaju, između ostalih, i filmove “Prvi padež čovek”, “Iskazi i ćutanja”, “Ko to tamo peva”, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Legenda o Stefanu Dečanskom”…

U pratećem programu manifestacije, u Arhivu “Kinoteke Republike Srpske” u Jahorinskom potoku na Palama biće organizovan “LJetni filmski kampus” – program za studente umjetničkih akademija Banjalučkog univerziteta, Slobomir P Univerziteta i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Direktor “Kinoteke” Milovan Pandurević rekao je ranije da je manifestacija “Dani Kinoteke” prilika da se publika podsjeti na stvaranje filmskog arhiva i filmske produkcije Srpske, koja je u to vrijeme u okviru “Srna filma” iznjedrila značajna filmska ostvarenja, nagrađivana i prikazivana na brojnim međunarodnim festivalima ovog žanra, čak i u vrijeme potpune medijske blokade i sankcija prema Republici Srpskoj.

U programu će učestvovati eminentni stručnjaci iz oblasti filma, dramaturgije i filmske montaže.

Kinoteka Republike Srpske je republička ustanova kulture čija je osnovna djelatnost filmska arhivistika. Osnovana je početkom 2009. godine odlukom Vlade Republike Srpske kao ustanova od posebnog interesa za Republiku, kada je zvanično prestala sa radom djelatnost “Srna filma”, čiji je Kinoteka pravni sljedbenik.

Prethodno,kinotečka djelatnost odvijala se u okviru “Srna filma”, javnog filmskog preduzeća Republike Srpske, osnovanog 1992. godine s ciljem da se prikupi i trajno sačuva arhivski filmski materijal u vezi sa neposrednim ratnim dešavanjima na prostoru Republike Srpske, BiH i širim srpskim prostorima, iz čega je izrasla i dokumentarna produkcija “Srna filma”, prve i godinama jedine producentske kuće u Srpskoj.

Filmski fond Kinoteke Republike Srpske danas raspolaže vrijednom zbirkom igranih filmova – više od 1.000 naslova na 35 i 16 milimetara, kako jugoslovenske, tako i inostrane produkcije, uglavnom novijeg perioda – druga polovina 20. vijeka.

U filmski fond Kinoteke ulazi i zbirka od više stotina dokumentarnih filmova na 16 i 35 milimetara, nastalih na prostoru bivše Jugoslavije od 1945. do 1991. godine, te oko 300 negativa, različiti arhivski filmski materijali, filmski žurnali, te velika kolekcija video zapisa na beta, SVHS i VHS standardima, digitalni zapisi, tonski i magnetofonski zapisi.

Značajan dio fonda čini i kompletna arhivska filmska građa nastala tokom rada “Srna filma” od 1992. do 2008. godine, kao i cjelokupna dokumentarna produkcija prve producentske kuće u Srpskoj.

Većina filmova iz produkcije “Srna filma” osvojila je brojne nagrade i priznanja na festivalima dokumentarnog filma izvan granice Srpske i time promovisala kulturno stvaralaštvo Republike Srpske i u najtežim ratnim vremenima.

Tu su i dokumentarci drugih producenata iz Republike Srpske.

Kinoteka Republike Srpske posjeduje i zavidnu kolekciju muzejski vrijednih eksponata filmske tehnike, te pratećeg filmskog materijala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments