Večeras otvaranje “ART simpozijuma Jahorina 2011“

0

Međunarodna likovna kolonija “ART simpozijum Jahorina 2011“, koja će večeras biti otvorena na Jahorini, okupiće majstore ulja na platnu iz Njemačke, Španije, Makedonije, Srbije i BiH koji će nastaviti likovno istraživanje u okviru ciklusa “Figura u savremenoj umjetnosti“.

“Naši prijatelji i braća po kistu, od 15. pa do 24. jula, u predivnom jahorinskom ambijentu imaće priliku da realizuju umjetničke ideje tehnikom ulja na platnu na velikom formatu“, izjavio je danas Srni osnivač i umjetnički rukovodilac simpozijuma Lazo Savić sa Pala.

Otvaranje devetog saziva ovog jedinstvenog umjetničkog simpozijuma predviđeno je za sutra u 20.00 časova – u taverni hotela “Bistrica“ na Jahorini, pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina.

“Tim povodom, postavićemo izložbu likovnih ostvarenja iz istog ciklusa koji su nastali tokom osmog saziva, a koja je u proteklih 12 mjeseci bila izložena u galerijama u Palama, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Laktašima, Banjaluci, Prijedoru i Gradiški, što je bilo propraćeno velikom pažnjom stručnjaka, poklonika likovne umjetnosti i medija“, rekao je Savić.

On je napomenuo da je zatvaranje devetog “ART simpozijuma Jahorina“ i otvaranje izložbe ovogodišnjih radova zakazano za 23. juli u 20.00 časova u hotelu “Bistrica“ na Jahorini.

“ART simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine i od tada se svake godine održava na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske i BiH.

“Naš cilj je da afirmišemo likovnu umjetnost i umjetnost uopšte, razvijamo ekološku svijest, podstaknemo razvoj turizma, te doprinesemo da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija, što će na svojstven način biti naš skromni doprinos bržem putu Republike Srpske ka međunarodnim integracijama“, podsjetio je Savić.

Prema njegovim riječima, učesnici „Art simpozijum Jahorina“ poznati su akademici, profesori likovnih akademija, magistri, akademski slikari i afirmisani slobodni umjetnici, predstavnici više generacija, različitih kultura, senzibiliteta i poetika – što predstavlja novu vrijednost u kreativnom likovnom prostoru Srpske i BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare