Veče sjećanja na Vojislava Lubardu

0

ROGATICA – U Narodnoj biblioteci u Rogatici večeras je održano kulturno veče kao znak sjećanja na rogatičkog pjesnika Vojislava Lubardu pod nazivom “Filozofija praštanja”.
Direktor Biblioteke Anđelka Đerić rekla je da Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ priprema spomenicu o Lubardi i da je pravi trenutak da društvena zajednica počne sa dostojanstvenim obilježavanjem lika i djela ovog pjesnika.

Učesnici kulturne večeri čitali su odlomke iz bogatog književnog opusa Vojislava Lubarde, govorili o njegovom životu, njegovim viđenjima budućnosti i svega što ga je zaokupljalo.

Program je pripremila Narodna biblioteka u Rogatici, a već treću godinu održavaju se večeri u znak sjećanja na Lubardu.

Vojislav Lubadra rođen je u Rogatici 1930. godine. Srednju šumarsku školu i Filozofski fakultet, odsjek književnost, završio je u Sarajevu. Radio je kao novinar i profesor.

NJegovi romani, u kojima se bavio zločinima nad Srbima u Podrinju, bili su zabranjeni u Sarajevu, odakle se seli za Beograd 1975. godine.

Dobitnik je NIN-ove nagrade za najbolji roman 1989. godine, za roman “Vaznesenje”.

Bio je član ANURS i član Senata Srpske, umro je u Beogradu 2013. godine.

Napisao je, između ostalog, romane “Bližnji svoj”, “LJuljaška”, “Gordo posrtanje”, “Preobraženje”, “Pokajanje”, “Tamni vilajet”, “Svileni gajtan”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavjesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments