Veče laureata u čast režisera Dragana Elčića

0

ISTOČNO SARAJEVO – U okviru 11. Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održano je veče laureata festivala posvećeno Draganu Elčiću, poznatom srpskom režiseru i dokumentaristi.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je sinoć da je Elčić jedan od najviše nagrađivanih i najplodnijih autora dokumentarnih i art-dokumentarnih filmova u okruženju i regionu.

Elčić je naveo da mu je lako da o svojim filmovima govori po Evropi i svijetu, ali da u mjestu gdje je rođen i pred svojom braćom i sestrama osjeća posebno uzbuđenje.

“Nije mi bilo lako ni da od 250 svojih filmova izaberem pet, mada ni sam ne znam zašto su se upravo oni našli u mom izboru. Možda zato što je to dio mog opusa u sferi art-dokumentarnog filma”, rekao je Elčić Srni.

Publika je vidjela njegove filmove – “Čuvari tišine”, “Puste ruke”, “Kolo”, “Trag” i “Život”.

Govoreći o svojim djelima, Elčić, koji je i dekan Akademije umetnosti u Beogradu, istakao je da autorska ideja treba da dominira u odnosu na tematski okvir.

Elčić je i predsjednik Stručnog žirija festivala.

U okviru pratećeg programa održane su i edukativne projekcije, filmska škola “Prvog kadra” sa predavanjima i radionicama dokumentarnog i animiranog filma.

Pažnju publike privukao je i film “Slatko od ništa” autora Borisa Mitića iz Leskovca, koji je na predavanju objašnjavao kako snimiti “Ništa”, odnosno govorio o temi “Šta vas ne uče u filmskim školama”.

Na ovogodišnji konkurs Festivala stiglo je 625 filmova iz cijelog svijeta.

“Posebno je značajno što će publika imati priliku da vidi filmove nagrađene na najznačajnijim svjetskim i domaćim filmskim festivalima – IDFA, Lokarno, Tesaloniki, Kan, Berlinale, Lajpcig, SFF, Beldoks i drugi, a u zvanični takmičarski program izabrana su 43 filma iz 20 zemalja, koji će se takmičiti u pet takmičarskih selekcija”, rekla je Štifanićeva.

Ona je precizirala da je riječ o selekcijama – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova “U fokusu”, Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa eks-Ju prostora “Eks-JU u fokusu”, Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora “Kratke priče”, Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta “Ključ za film” i Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta “Novi pogledi”.

Večeras je u okviru Programa “Sjećanje na…” predviđeno prikazivanje kultnog filma Aleksandra Petrovića “Sakupljači perja”, a o Petroviću će biti riječi i na promociji knjige “Portret umjetnika kao političkog disidenta: Život i djelo Aleksandra Petrovića”, autora Vlastimira Sudara.

Danas će za štićenike Kazneno-popravnog zavoda Kula u Istočnom Sarajevu biti organizovana prosebna projekcija, bez prisustva javnosti, a tokom dana biće organizovane projekcije filmova, koji su u zvaničnoj konkurenciji festivala “Prvi kadar”.

U okviru Festivala organizovana je i izložba “Stop kadar, stop nasilju” u saradnji sa Asocijacijom “Iks ipsilon”, a u okviru UN žene projekta “Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH”.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Medijski pokrovitelji festivala su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments