Veče gusala posvećeno Gavrilu Principu

0

Guslarsko društvo „Starina Novak“ sa Pala održalo je večeras u Kulturnom centru veče gusala i epske pjesme posvećeno obilježavanju 100 godina od Sarajevskog atentata.

Predsjednik Guslarskog društva „Starina Novak“ Đorđe Rističević podsjetio je da ovo društvo svake godine organizuje guslarsko veče, a ove godine su se opredijelili da veče posvete, kako je rekao, najvećem junaku Gavrilu Principu.

„Gavrilo Princip je za nas veliki junak, iako neki to osporavaju, jer on nije ubio Franca Ferdinanda ni u Austriji, ni u NJemačkoj, već u svom gradu, smatrajući ga okupatorom“, rekao je Rističević.

Prema njegovim riječima, uloga Gavrila Principa u srpskom narodu je velika i nezamislivo je da bude zaboravljeno njegovo junaštvo jer se borio za slobodu svih slovenskih naroda, a ne samo srpskog. „Gavrilo Princip je nacionalni heroj“, naglasio je on.

Rističević je rekao da je večeras nastupilo 18 guslara iz guslarskih društava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, a nastupili su i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Mladost“ sa Pala.

On je podsjetio da je kroz Guslarsko društvo „Starina Novak“, koje postoji od 1977. godine, prošlo više od 150 članova, te da Društvo trenutno broji dvadesetak guslara koji postižu značajne rezultate na republičkim i saveznim takmičenjima.

„Gdje god odemo donesemo po neki pehar“, naglasio je on i dodao da ovo guslarsko društvo godišnje organizuje četiri festivala, te da redovno učestvuje na mnogim kulturno-umjetničkim manifestacijama.

Narodni guslar Velimir Škobo iz Guslarskog društva „Starina Novak“ istakao je da je ovo redovni godišnji koncert na koji pozivaju svoje kolege iz ostalih društava.

„Ove godine obilježavamo 100 godina od sarajevskog atentata i neke pjesme su posvećene Gavrilu Principu“, rekao je Škobo, dodajući da gusle ne bi mogle da opstanu bez istorije, jer se one baziraju na epskoj narodnoj pjesmi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare