Važno obilježavanje srpskog stradanja

0

SOKOLAC – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić danas je na Sokocu, na obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, istakao važnost masovnijeg odziva ovakvim događajima, ističući da tako srpski narod pokazuje koliko cijeni svoju borbu, mrtve, rane i koliko vodi računa o svojoj budućnosti.


Obraćajući se okupljenima na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu, Savčić je istakao da je ova regija dala ogromne žrtve za srpsku slobodu.

On je podsjetio da su srpski borci i narod ovog kraja na današnji dan 1995. godine uspjeli da se odupru 3,5 puta brojnijem neprijatelju i odbiju 30 ofanziva na srpski prostor.

„Mi nismo izveli nijednu ofanzivu prema Sarajevu. Bilo je istina, borbi i bojeva, ali to su bile niže taktičke borbene radnje koje imaju za cilj da poprave položaj i da ne trpimo gubitke. Iz tih ofanziva muslimanskih snaga, vidjela se njihova namjera“, naveo je Savčić.

Prema njegovim riječima, cilj ovakvih obilježavanja jeste da se prenesu saznanja i događaji iz tog vremena, da se prenese djelić atmosfere te herojske borbe.

„Obilježavanje ovog dana zaslužuje prisustvo, prije svega, najviših državnih funkcionera, nosilaca njajviših nivoa vlasti u Srpskoj, ali i masovnost, jer bez toga nećemo postići nikakav cilj“, rekao je general Savčić.

On je naglasio da i prva operacija Vojske Republike Srpske – „Koridor“, koja će biti obilježena 25. juna, takođe, zaslužuje masovnost i prisustvo najviših predstavnika vlasti.

Obilježavanju 16. juna, Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, u znak sjećanja na presudne bitke u junu 1995. godine u kojima su srpski borci pružili otpor daleko brojnijem neprijatelju, danas su na Sokocu prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine Srpske, izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević.

Prisustvovali su i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić, delegacija predstavnika Srpske u institucijama BiH i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka u Oružanim snagama BiH, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, delegacije opština, regionalnih i opštinskih boračkih organizacija, organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Sarajevsko-romanijskog korpusa za odbranu ove regije poginulo je 4.000 boraca, a ova formacija imala je od 18.000 do 20.000 boraca.

Kao vječni pomen tim junacima izgrađen je hram na Ravnoj Romaniji posvećen Velikomučeniku Svetom Georgiju na čijim unutrašnjim zidovima su uklesana imena 4.000 poginulih boraca u odbrani ove regije.

Sarajevsko-romanijski korpus spriječio je mnogo jače snage takozvane Armije BiH da u junu 1995. godine presijeku teritoriju Republike Srpske na području Sarajevsko-romanijske regije i tako dovedu u pitanje sudbinu Republike Srpske i Srba.

Obilježavanje 16. juna – Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije nastavljeno je služenjem parastosa poginulim srpskim borcima u Manastiru Svetog Velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Organizator obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije na Sokocu je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare