Vatrogasci Sarajevsko-romanijske regije na obuci prve pomoći i zaštite

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas održana jednodnevna obuka o pružanju prve pomoći i zaštite za pripadnike Teritorijalne vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo i vatrogasnih jedinica iz Rogatice i sa Han Pijeska.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo NJegoš Vukadin rekao je Srni da će u okviru projekta obukom biti obuhvaćeno oko 200 vatrogasaca, što je petina od oko 1.200 vatrogasaca u Republici Srpskoj.

On je istakao da se projekat pružanja prve pomoći i zaštite sprovodi u organizaciji Vatrogasnog saveza Republike Srpske i Zavoda za medicinu rada i sporta Banjaluka u svim regionalnim centrima u Srpskoj.

„Cilj ovog vida obuke jeste da vatrogasce, koji sve svoje poslove obavljaju pod rizikom, osposobimo za eventualne situacije u kojima dolazi do povreda i opekotina, te da pruže pomoć drugim licima koja se nađu u teškoj situaciji“, izjavio je Vukadin.

On je podsjetio da vatrogasci ne rade samo na spasavanju lica i imovine od požara i drugih elementarnih nepogoda, već da imaju i veliki broj tehničkih intervencija, a to je pomoć povrijeđenim u saobraćajnim udesima, pomoć licima u slučaju nesmotrenog zaključavanja, kao i prilikom intervencija na visinama u kojima moraju poznavati osnovna pravila prve pomoći i zaštite.

Prema njegovim riječima, u takvim situacijama vatrogasci moraju biti dobro obučeni kako ne bi napravili dodatnu štetu prilikom intervencije.

Vukadin je naglasio da pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo zbog konfiguracije terena i teških klimatskih uslova na široj Sarajevsko-romanijskoj regiji imaju veliki broj intervencija u saobraćajnim nezgodama, pa tako i potrebu da prisustvuju obuci za pružanje pomoći i zaštite.

„Mi smo odlučili da organizujemo ovakve obuke po centrima većeg broja vatrogasaca, koji će dalje moći da kolegama prenose to znanje i tako se svi osposobimo za prvu pomoć i zaštitu“, naveo je Vukadin.

On je dodao da pripadnici vatrogasnih jedinica pružanje prve pomoći imaju u stalnom programu, ali je ova obuka na višem nivou jer su predavači ljekari specijalisti iz Zavoda za medicinu rada Republike Srpske.

Komandir Vatrogasnog odjeljenja Sokolac Mile Šarac rekao je Srni da je današnje predavanje prava prilika da se obuči manji broj pripadnika ovog odjeljenja kako bi oni mogli stečeno znanje prenijeti na kolege.

On je naglasio da pripadnici Vatrogasnog odjeljenja Sokolac imaju mnogo intervencija na gašenju šumskih požara u kojima se izlažu opasnostima, te pri saobraćajnim nezgodama zimi zbog niske temperature i ljeti na tranzitnom putu prema moru koji vodi preko Romanije.

Organizatori ovog predavanja su Vatrogasni savez Republike Srpske i Zavod za medicinu rada i sporta Banjaluka.

Predavanje za pripadnike Teritorijalne vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo i teritorijalnih vetrogasnih jedinica iz Rogatice i sa Han Pijeska podržala je opština Sokolac obezbjeđivanjem prostora i potrebne opreme, gradske opštine i grad Istočno Sarajevo, te opštine Rogatica i Han Pijesak.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare