Vaskrsenje – unutrašnja sila koja nas drži da ne padnemo

0
Vaskrsenje - unutrašnja sila koja nas drži da ne padnemo

ZVORNIK – NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je danas u Karakaju kod Zvornika da su Srbi su narod vaskrsenja i krsta, a vaskrsenje je unutrašnja sila koja nas snagom Hrista drži da ne padnemo.

„Srbi imaju raspeto Kosovo i mnoga druga raspeta mjesta i stratišta širom Republike Srpske iz Drugog svjetskog i odbrambeno-otadžbinskog rata“, naveo je u obraćanju vjernicima episkop Fotije, koji je služio svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg povodom slave hrama – Hristova Vaskrsenja.

Prema njegovim riječima, stradanja su u tim ratovima bila velika.

„Srbi su stradali neprestano kroz istoriju, od balkanskih ratova do današnjeg dana, a da ne govorimo o periodu Osmanske imperije. Ali, dade Bog da opstanemo, da postojimo, da imamo svoje svetinje, jer vjerujemo u Vaskrsenje Hristovo. Vaskrsenje je unutrašnja sila koja nas snagom Hrista drži da ne padnemo, da budemo djeca vaskrsenja, da se hranimo vaskrslim Hristom, da volimo svoj narod i svoju crkvu, a da druge narode poštujemo, i oni su stvoreni po liku Božijem“, naglasio je vladika Fotije.

On je rekao da crkva neprestano okuplja svoj narod bez ikakvih podjela, te napomenuo da političke podjele nisu dobre sa stanovišta crkve, da mogu biti opasne.

„Podjele slabe narod, dok ga crkva objedinjuje, kao što ga sada objedinjuje oko praznika Vaskrsenja. Nama političke podjele i političke utakmice na štetu naroda ne trebaju, ili ne dao Bog da izazivaju mržnju jednih prema drugima. Nama treba da uvijek budemo sabrani, kao što smo okupljeni u ovoj crkvi sa vaskrslim Hristom“, rekao je vladika Fotije.

On je istakao da je Hristovo Vaskrsenje značajno i zbog toga što su se vjernici u velikom broju danas sabrali u ovoj crkvi.

„Crkva i jeste mjesto sabranja, sabiranja naroda Božijeg oko svoje crkve, svetih tajni crkve i oko svog vladike“, rekao je episkop Fotije.

Nakon liturgije vjernici su noseći crkvene barjake i ikone obavili trokrati ophod oko crkve, nakon čega su obred slavskog kolača obavili episkop Fotije, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, sveštenstvo i vjernici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments