Valentin Incko posjetio skijalište u Gornjim Palama

0

Skijalište u Gornjim Palama, firme Majnex d.o.o. je u potpunosti spremno i čekaju se samo snježne padavine. Firma Majnex d.o.o. je danas priredila prijem za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka, kao i za predstavnike lokalne vlasti, grada Istočno Sarajevo, nevladinih organizacija i medija.

Na trasi gondole „Jahorina Express“ sve je spremno za skijašku sezonu i u toku su radovi na FIS homologaciji staze, čime bi će ova staza biti spremna za održavanje zvaničnih FIS takmičenja. Svečano otvaranje će biti priređeno kada se za to stvore uslovi, a pored brojnih sadržaja na velikom platou u Jahorinskom potoku biće održana i FIS trka.

Svi prateći objekti na stazi su izgrađeni i spremno čekaju početak sezone skijanja. Na ulazu u Pale su postavljene turističke oznake, kako bi turistima koji prvi put dolaze bilo olakšano navođenje.

Novo skijalište od centra Pala udaljeno je oko 2.5 km, a 600 metara od magistralnog puta Sarajevo, Pale – Stambulčić – Prača, raspolaže parking prostorom za oko 500 automobila i 35 autobusa i nalazi se na nadmorskoj visini od 920 metara. Ski lift je kapaciteta 800 skijaša na sat.

Skijaška staza je duga 1200 metara, sa visinskom razlikom od 290 metara i ispunjava uslove za održavanje najzahtijevnijih skijaških trka i ima sve karakteristike staza za Svjetski kup.

Ugostiteljski objekat posjeduje restoran, skijašnicu, ski rental i servis i nalazi se u podnožju skijališta.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/skijaliste-gornje-pale-4-decembar-2014/] width=[54] height=[54] title=[Skijalište Godnje Pale decembar 2014.] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Saradnja na izgradnji gondole i uskotračne pruge

Generalni direktor kompanije „Majneks“ Pale Veljko Golijanin i predsjednik Udruženja građana „Ćiro“ iz Sarajeva potpisali su danas Memorandum o saradnji u vezi sa izgradnjom gondole „Jahorina ekspres“ i revitalizaciji uskotračne pruge Sarajevo – Pale – Višegrad.

Svečanosti potpisivanja memoranduma prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo i drugi gosti.

Incko je rekao novinarima da mu je drago što vidi napredak u vezi sa realizacijom projekta „Ćiro“, kao odličnom idejom povezivanja Sarajeva sa Palama i dalje sa Višegradom i Mokrom Gorom u Srbiji.

On kaže da je riječ o jačanju veza među ljudima, ali i šansi za otvaranje novih radnih mjesta, jačanju ekonomije, turizma itd.

Incko je izrazio nadu da će ovaj projekat biti podržan sredstvima EU, koja „uvijek cijeni projekte prekogranične saradnje“, te čestitao predstavnicima „Majneksa“ i „Ćire“ na izuzetnoj ideji i upornosti.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da su ova dva projekta ključna u pogledu budućeg razvoja turizma na područu Pala i Jahorine, zbog čega im ova lokalna zajednica pruža punu podršku.

On je najavio da će tokom naredne sedmice projekat jahorinske gondole opština Pale i grad Istočno Sarajevo predstaviti partnerima i prijateljima u Francuskoj.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija smatra da će ovi projekti podići nivo turističko-ugostiteljske usluge na području olimpijske ljepotice Jahorine, u čemu će imati svesrdnu podršu grada.

Generalni direktor „Majneksa“ Veljko Golijanin ističe da projekat jahorinske gondole, čija je vrijednost 25 miliona evra, podrazumijeva i razumijevanje i podršku domaćih i stranih partnera.

On je naglasio da je na ovom lokalitetu već urađena moderna ski-staza dužine 1.200 metara sa ski-liftom, koja će tokom zimske sezone biti i vještački osnježena, osvijetljena i ozvučena, odnosno biće spremna za najveća takmičenja u alpskom skijanju.

Predsjednik Udruženja građana „Ćiro“ Faruk Čordalija kaže da je cilj „Majneksa“ i „Ćire“ unapređenje saradnje u realizacije mega-projekata jahorinske gondole i revitalizacije uskotračne pruge, radi maksimalnog iskorištenja turističkih potencijala i povezivanja Jahorine, Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments